Mål om fredsavtale i løpet av 2008

Mål om fredsavtale i løpet av 2008
Mål om fredsavtale i løpet av 2008
Artikkelen fortsetter under annonsen

Annapolis/Oslo (NTB-Hege Pauline Hovig): Med et fast håndtrykk ble lederne for USA, Israel og Palestina enige om å innlede forhandlinger som skal ende med en helhetlig fredsavtale innen utgangen av 20

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flankert av Israels statsminister Ehud Olmert og palestinernes president Mahmoud Abbas, kunngjorde USAs president George W. Bush den overraskende nyheten da han åpnet fredskonferansen i Annapolis tirsdag.

Samtalene skal innledes straks, og partene har lovet å gjøre det de kan for å komme fram til en endelig og helhetlig fredsløsning innen utgangen av neste år, altså før Bush går av som president. Det første formelle forhandlingsmøtet skal finne sted 17. desember.

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier til NTB at den stramme tidsplanen og partenes forhandlingsvilje gir grunn til optimisme.

Vanskelig

President Bush befant seg tirsdag i en rolle som mange amerikanske presidenter har vært i før ham, men som han selv tidligere har gjort mye for å unngå: Han var fredsmekler for Midtøsten.

- Vi er blitt enige om straks å innlede bilaterale forhandlinger for å kunne komme fram til en fredsavtale som løser alle de sentrale problemene, også kjernespørsmålene, uten unntak, heter det i en felles kunngjøring fra palestinerne og Israel som Bush leste opp.

Presidenten la imidlertid ikke skjul på at partene står overfor en vanskelig oppgave.

- Hadde det vært enkelt, hadde en fredsavtale vært i boks for lenge siden, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lover seriøse forhandlinger

Både Olmert og Abbas lover å gjøre sitt ytterste for å få en fredsavtale på plass innen utgangen av 2008. Begge innrømmer imidlertid at forhandlingene blir vanskelige.

- Det vil bli bilaterale, direkte og løpende forhandlinger, og vi vil forsøke å fullføre dem i løpet av 2008, sa Olmert.

Abbas sa på sin side at forhandlingene vil være helhetlige og dyptpløyende. Alle stridsspørsmål skal drøftes, deriblant Jerusalem, flyktninger, grenser, bosetninger, vann og sikkerhet, fastslo han.

Både Abbas og Olmert mener at samtalene er en enestående mulighet til å oppnå fred, og Olmert fremholdt at Israel er klar til å gjøre smertefulle kompromisser for å få i stand en avtale med palestinerne.

Men begge er svake ledere som sliter på hjemmebane. Olmert er en upopulær statsminister og politisk svekket, mens Abbas bare er president for vel halvparten av palestinerne etter Hamas tok makten over Gazastripen etter en blodig konflikt i sommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre optimist

Utenriksminister Jonas Gahr Støre, som er i Annapolis, mener fredsprosessen har en god sjanse til å lykkes.

- Det er bra at en prosess som har vært nede i så mange år, er i gang igjen, sier han til NTB.

Støre mener det er flere ting som gir denne prosessen større sjanse til å lykkes enn tidligere runder, for eksempel Oslo-prosessen.

- For det første har vi to parter med forhandlingsvilje og med en stram tidsplan. For det andre skal prosessen overvåkes av USA, som nærmest blir en dommer for forhandlingene. For det tredje er det en sterk oppslutning fra de arabiske statene om denne prosessen.

- Bortkastet

Reaksjonene var ikke like positive på Gazastripen eller blant jødiske nybyggere.

- Dette er bortkastet tid. Israel har alltid brutt tidligere avtaler, og palestinske forhandlere har ikke klart å bli enige med Israel om å fjerne en eneste betongbit av sikkerhetsgjerdet eller en liten grensepost.

Hvordan skal de da klare å løse Jerusalem-spørsmålet? spør Ahmed Youssef, rådgiver for Hamas-lederen Ismail Haniyeh.

Nyhetene fra Annapolis ble heller ikke godt mottatt av jødiske bosettere.

- Dette veike forsøket på å få ferdig en fredsavtale innen et satt tidspunkt, bare for at Bush skal få Nobels fredspris, kommer til å ende i katastrofe, sier Danny Dayan, talsmann for bosettergruppen Yesha. (©NTB)