Meny

Landsby forsvinner i havet

Landsby forsvinner i havet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lokale fiskere skylder på gudenes vrede mens forskere legger fram sine teorier – faktum er at den brasilianske landsbyen Atafona forsvinner ut i havet.

Stigende temperaturer fører til økt erosjon og dermed blir den lille landsbyen, som ligger i staten Rio de Janeiro i Brasil, gradvis spist opp av havet.

Ifølge forskere fra Atafona-prosjektet har hele 183 bygninger blitt ødelagt mens landsbyens fyrtårn har blitt flyttet to ganger i løpet av de siste 30 årene.

- Naturen svarer

Atafona-prosjektet ble startet i 2003 av forskere ved Federal Fluminense universitet (UFF) for å studere årsakene til den raske erosjonen i området.

Ifølge geolog Gilberto Ribeiro, som leder forskerteamet, er det sterke vinder, forårsaket av global oppvarming, som genererer kraftigere bølger og dermed setter opp farten på erosjonsprosessen.

- Global oppvarming er et faktum; det skjer og naturen svarer. Ett svar, for eksempel, er en styrking av vindene. Vindene har blitt sterkere i denne regionen, og vindene fremprovoserer bølger som igjen fremprovoserer sjøerosjon, sier han til Reuters.

Erosjonen som har økt kraftig de senere årene, har tvunget mange til å forlate sine hjem og bygge nye lengre vekk fra sjøen. En fiskerlandsby ble nylig gjenoppbygd etter at sjøen rev ned de enkle husene:

- Vi våknet av at sjøen invaderte husene våre. Vi måtte flytte møblene våre og alle naboene hjalp til, forteller Guilherme Nunes, en fisker som er født og oppvokst i Atafona.

Klimaendringer

Selv om erosjon er en naturlig prosess mener forskerne at menneskeskapte klimaendringer forverrer situasjonen i Atafona.

Ifølge geologene er et av hovedproblemene at vannvolumet i elva Paraiba do Sul har sunket veldig de senere årene.

Den en gang så kraftige elva spilte en viktig rolle ved at den fraktet sand til sin munning der landsbyen befinner seg, og dermed bidro til å holde landsbyen oppe.

På grunn av de nærmere 9000 fabrikkene som ligger ved elva, har Paraiba do Sul intensitet blitt redusert kraftig - og dermed når mindre sand fram til Atafona.

På tross av tegn til at erosjon i området er syklisk, undersøker forskerne nå hva som kan skje i fremtiden dersom temperaturene og havnivået fortsetter å øke.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus