Bruce Springsteen & The E Street Band, Palacio De Deportes, Madrid, Spania (Europaturneåpning)Aldri vært bedre!

Aldri vært bedre!
Aldri vært bedre!
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruce Springsteen er i Europa, og oslobesøket nærmer seg raskt. Og vi har en killeraften i vente, dersom sjefen følger opp Madrid-showet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Live i Madrid Foto: Johnny Andreassen)Live i Madrid Foto: Johnny Andreassen)

Bruce Springsteen viste nemlig ingen nåde på konserten i Madrid. Han trakk knapt pusten en eneste gang, og bare måkte på med den ene kanonlåta etter den andre. Sammenbitt og så energisk som jeg aldri kan huske helt å ha sett ham noen gang. Det høres kanskje pompøst ut; nærmest som man har fått en drink for mye og ikke er helt skrudd riktig i hodet. Springsteen overgikk seg selv under den europeiske turneåpningen i Madrid.

Svært opplagt
På så vidt over to timer øste han og et svært opplagt E Street Band gjennom 24 låter. Og selv en såpass ordinær låt (fra hans nye album) som «Girls In The Summer Clothes» klarte han å gjøre mye av, og mot slutten rocket han «Dancing In The Dark» nesten gjennom dørken. Det var helt vilt!

Dette var altså åpningen av europaturneen. Det var sent søndag kveld. I Madrid. En by utpreget for sin overklasse. Sin geistlighet. Ja, jeg tror ikke jeg møtte et menneske som ikke kneiset med nakken slik de nesten-kongelige gjør. Uten et eneste varmt smil. Hele veien med det litt hovne overbærende blikket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samspilte på scenen (Foto: Reuters/Scanpix - arkiv)Samspilte på scenen (Foto: Reuters/Scanpix - arkiv)

Da vi hentet billettene til showet i Madrid på et av byens bedre hoteller søndag formiddag var de første som omfavnet oss ikke spanjoler, men to kvinnelige representanter fra Springsteens plateselskap i USA og England. «Norge? Dere er fra Norge? Vow, nummer én i syv uker i Norge! Dere er spesielt velkomne», smilte de om kapp og nesten kastet seg om halsen vår. Jo da, det blir lagt merke til at Bruce Springsteen er mer populær i Norge enn i noe annet europeisk land. Det blir nok også lagt merke til av Bruce selv også.

Hans forhold til oss nordmenn har aldri vært bedre. Takket være «Seeger Sessions»-turneen og den velkomsten vi ga han på hans to besøk i Oslo med denne! Det belønner Bruce med å avlegge «lille» Oslo et besøk på denne korte europaturneen før en større turne kommer til sommeren. Det er ganske sikkert at konserten i Oslo 4. desember blir den minste på denne turneen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Palacio De Deportes i Madrid er en intim, men likevel stor stadion. Ikke ulik Oslo Spektrum egentlig, men litt større som en mellomting mellom Oslo Spektrum og Globen i Stockholm. Det sitter publikum også bak scenen, som det gjør i Globen, og stemningen er ekstatisk lenge før Bruce Springsteen og hans E Street Band, for øvrig uten Danny Federici (på grunn føflekk-kreftoperasjon), går på scenen. Legendariske Martin Scorcese, filmskaperen, setter seg på raden vår, bare noen få plasser bortenfor. Og bak oss har vi noen belgiske fans som vi har hatt stor glede av å bli kjent med denne dagen. Det er en internasjonal begivenhet dette. Springsteens fans er mange, og en turneåpning på europaturneen er definitivt en stor begivenhet for dem alle.

Det kokte
Bruce drøyer entreen sin. Skulle vært på før 21.30. Bølgen går rundt i stadion. Det spanske temperamentet er i høygir og når Bruce Springsteen og hans E Street Band endelig løper ut på den åpne riggen i Palacio De Deportes. Klokken er 21.50, og det koker i «palasset». Oslo: Dere skal virkelig få overgå dere selv om dere skal kjempe likt med Madrid. De smiler kanskje ikke så mye her nede, men bevares for et publikum! Jeg hadde sitteplass - trodde jeg. Fra første låt ble det omgjort til ståplass. Alle sto - alle danset - alle sang! Og jeg mener alle!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kokte i salen (Foto: johnny Andreassen)Det kokte i salen (Foto: johnny Andreassen)

Artikkelen fortsetter under annonsenDet kokte i salen fra første stund - og stemningen var så elektrisk at jeg kjente smilet flerre ansiktet i to like deler. Som en vannmelon. Gang på gang. Og Bruce og E Street Band fulgte opp. Bevare meg vel som de fulgte opp! Bruce fortsetter der han forlot oss med «Seeger Sessions»-turneen i fjor. For her er han bedre enn noensinne. Mer komplett som artist enn noen sinne.

Han dro Little Steven mer med seg enn jeg kan huske å ha sett, og Steven svarte med å dra opp publikum om de så mye som turte å sette ræva nedpå setet et øyeblikk. Her skulle det rockes hele veien. Etter å ha sett Bruce med E Street Band nærmere ti ganger, kan jeg med sikkerhet si at kollegiet aldri har vært bedre, tøffere, tightere, mer ekstatisk eller overveldende. Det er som å sitte på en rakett til månen. På utsiden, og skåle med champagne-bobler som kiler ustanselig nedover bringa. Dette var nesten av et ubeskrivelig kaliber.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fridde til spanjolene
Bruce fridde til spanjolene med noen taler på spansk. Undertegnede skjønte ikke et kvitter, men det sammenbitte og energiske ansiktsuttrykket lot seg til gjengjeld veldig godt forstå. Han var i form. I storform, selv om kona Patti manglet denne kvelden. Og etter å ha servert mange av de nye låtene, deriblant «Radio Nowhere» og «Livin' In The Future» og gamle favoritter som «Candys Room» og «Promised Land», kom det etter hvert noen overraskelser. «Tunnel Of Love» ble etterfulgt av «Working On The Highway», og senere kom «The Rising» og «Thunder Road».

Tidligere i settet gjorde serverte han «No Surrender», og det kan godt sies at han gjorde mange forandringer fra siste konsert i USA før kursen ble satt for Europa. «Ladies and gentlemen: You've seen the legendary, revolutionary and blitzering E Street Band», brølte The Boss helt til slutt. Til øredøvende jubel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire fornøyde belgiere og en fornøyd nordmann (Håvard Warloff) var på plass under europaturneåpningen (Foto: Johnny Andreassen)Fire fornøyde belgiere og en fornøyd nordmann (Håvard Warloff) var på plass under europaturneåpningen (Foto: Johnny Andreassen)

Og en ting er sikkert. I den formen Bruce Springsteen er i nå, med E Street Band og et gnistrende nytt album som han denne kvelden spilte åtte låter fra, er det duket for litt av en rock'n'roll-aften når gjengen inntar Oslo Spektrum om litt over en uke.

På vei ut av stadion er jeg helt svett på ryggen, ja jeg vil nesten si så utladet som jeg ikke kan huske å ha vært på årevis. Men følelsen av å ha vært på den ultimate Springsteen-konserten sitter i som et brennmerke i sinnet. Jeg trodde ikke jeg ville kunne få oppleve Springsteen bedre enn han var med «Seeger Sessions»-bandet i fjor. Så feil går det altså an å ta.

Det toget som kommer inn på scenen i Oslo Spektrum om litt over en uke kommer til å treffe deg hardt - om du har billett. Ja til og med Martin Scorcese sto på setet mot slutten og gliste fra øre til øre. Er man i himmelen så er man i himmelen!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer om Springsteen her

Disse låtene spilte Springsteen i Madrid:

1. «Radio Nowhere»
2. «No Surrender»
3. «Lonesome Day»
4. «Gypsy Biker»
5. «Magic»
6. «Reason To Believe»
7. «Darkness On The Edge Of Town»
8. «Candy's Room»
9. «She's The One»
10. «Living In The Future»
11. «Promised Land»
12. «I'll Work For Your Love»
13. «Tunnel Of Love»
14. «Working On The Highway»
15. «Devil's Arcade»
16. «The Rising»
17. «Last To Die»
18. «Long Walk Home»
19. «Badlands»
20. «Girls In The Summer Clothes»
21. «Thunder Road»
22. «Born To Run»
23. «Dancing In The Dark»
24. «American Land»

Sted: Palacio De Deportes, Madrid
Publikum: Mellom 15- og 16 000
Dato/tid: Søndag 25. november 2007, kl. 21.50-0.00

Karakter 10 av 10 Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lyttelua her

Les Retrohue her