Meny

Bruce Springsteen & The E Street Band, Palacio De Deportes, Madrid, Spania (Europaturneåpning)

Aldri vært bedre!

Aldri vært bedre!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bruce Springsteen er i Europa, og oslobesøket nærmer seg raskt. Og vi har en killeraften i vente, dersom sjefen følger opp Madrid-showet.

Live i Madrid Foto: Johnny Andreassen)Live i Madrid Foto: Johnny Andreassen)

Bruce Springsteen viste nemlig ingen nåde på konserten i Madrid. Han trakk knapt pusten en eneste gang, og bare måkte på med den ene kanonlåta etter den andre. Sammenbitt og så energisk som jeg aldri kan huske helt å ha sett ham noen gang. Det høres kanskje pompøst ut; nærmest som man har fått en drink for mye og ikke er helt skrudd riktig i hodet. Springsteen overgikk seg selv under den europeiske turneåpningen i Madrid.

Svært opplagt
På så vidt over to timer øste han og et svært opplagt E Street Band gjennom 24 låter. Og selv en såpass ordinær låt (fra hans nye album) som «Girls In The Summer Clothes» klarte han å gjøre mye av, og mot slutten rocket han «Dancing In The Dark» nesten gjennom dørken. Det var helt vilt!

Dette var altså åpningen av europaturneen. Det var sent søndag kveld. I Madrid. En by utpreget for sin overklasse. Sin geistlighet. Ja, jeg tror ikke jeg møtte et menneske som ikke kneiset med nakken slik de nesten-kongelige gjør. Uten et eneste varmt smil. Hele veien med det litt hovne overbærende blikket.

Samspilte på scenen (Foto: Reuters/Scanpix - arkiv)Samspilte på scenen (Foto: Reuters/Scanpix - arkiv)

Da vi hentet billettene til showet i Madrid på et av byens bedre hoteller søndag formiddag var de første som omfavnet oss ikke spanjoler, men to kvinnelige representanter fra Springsteens plateselskap i USA og England. «Norge? Dere er fra Norge? Vow, nummer én i syv uker i Norge! Dere er spesielt velkomne», smilte de om kapp og nesten kastet seg om halsen vår. Jo da, det blir lagt merke til at Bruce Springsteen er mer populær i Norge enn i noe annet europeisk land. Det blir nok også lagt merke til av Bruce selv også.

Hans forhold til oss nordmenn har aldri vært bedre. Takket være «Seeger Sessions»-turneen og den velkomsten vi ga han på hans to besøk i Oslo med denne! Det belønner Bruce med å avlegge «lille» Oslo et besøk på denne korte europaturneen før en større turne kommer til sommeren. Det er ganske sikkert at konserten i Oslo 4. desember blir den minste på denne turneen.

Palacio De Deportes i Madrid er en intim, men likevel stor stadion. Ikke ulik Oslo Spektrum egentlig, men litt større som en mellomting mellom Oslo Spektrum og Globen i Stockholm. Det sitter publikum også bak scenen, som det gjør i Globen, og stemningen er ekstatisk lenge før Bruce Springsteen og hans E Street Band, for øvrig uten Danny Federici (på grunn føflekk-kreftoperasjon), går på scenen. Legendariske Martin Scorcese, filmskaperen, setter seg på raden vår, bare noen få plasser bortenfor. Og bak oss har vi noen belgiske fans som vi har hatt stor glede av å bli kjent med denne dagen. Det er en internasjonal begivenhet dette. Springsteens fans er mange, og en turneåpning på europaturneen er definitivt en stor begivenhet for dem alle.

Det kokte
Bruce drøyer entreen sin. Skulle vært på før 21.30. Bølgen går rundt i stadion. Det spanske temperamentet er i høygir og når Bruce Springsteen og hans E Street Band endelig løper ut på den åpne riggen i Palacio De Deportes. Klokken er 21.50, og det koker i «palasset». Oslo: Dere skal virkelig få overgå dere selv om dere skal kjempe likt med Madrid. De smiler kanskje ikke så mye her nede, men bevares for et publikum! Jeg hadde sitteplass - trodde jeg. Fra første låt ble det omgjort til ståplass. Alle sto - alle danset - alle sang! Og jeg mener alle!

Det kokte i salen (Foto: johnny Andreassen)Det kokte i salen (Foto: johnny Andreassen)Det kokte i salen fra første stund - og stemningen var så elektrisk at jeg kjente smilet flerre ansiktet i to like deler. Som en vannmelon. Gang på gang. Og Bruce og E Street Band fulgte opp. Bevare meg vel som de fulgte opp! Bruce fortsetter der han forlot oss med «Seeger Sessions»-turneen i fjor. For her er han bedre enn noensinne. Mer komplett som artist enn noen sinne.

Han dro Little Steven mer med seg enn jeg kan huske å ha sett, og Steven svarte med å dra opp publikum om de så mye som turte å sette ræva nedpå setet et øyeblikk. Her skulle det rockes hele veien. Etter å ha sett Bruce med E Street Band nærmere ti ganger, kan jeg med sikkerhet si at kollegiet aldri har vært bedre, tøffere, tightere, mer ekstatisk eller overveldende. Det er som å sitte på en rakett til månen. På utsiden, og skåle med champagne-bobler som kiler ustanselig nedover bringa. Dette var nesten av et ubeskrivelig kaliber.

Fridde til spanjolene
Bruce fridde til spanjolene med noen taler på spansk. Undertegnede skjønte ikke et kvitter, men det sammenbitte og energiske ansiktsuttrykket lot seg til gjengjeld veldig godt forstå. Han var i form. I storform, selv om kona Patti manglet denne kvelden. Og etter å ha servert mange av de nye låtene, deriblant «Radio Nowhere» og «Livin' In The Future» og gamle favoritter som «Candys Room» og «Promised Land», kom det etter hvert noen overraskelser. «Tunnel Of Love» ble etterfulgt av «Working On The Highway», og senere kom «The Rising» og «Thunder Road».

Tidligere i settet gjorde serverte han «No Surrender», og det kan godt sies at han gjorde mange forandringer fra siste konsert i USA før kursen ble satt for Europa. «Ladies and gentlemen: You've seen the legendary, revolutionary and blitzering E Street Band», brølte The Boss helt til slutt. Til øredøvende jubel.

Fire fornøyde belgiere og en fornøyd nordmann (Håvard Warloff) var på plass under europaturneåpningen (Foto: Johnny Andreassen)Fire fornøyde belgiere og en fornøyd nordmann (Håvard Warloff) var på plass under europaturneåpningen (Foto: Johnny Andreassen)

Og en ting er sikkert. I den formen Bruce Springsteen er i nå, med E Street Band og et gnistrende nytt album som han denne kvelden spilte åtte låter fra, er det duket for litt av en rock'n'roll-aften når gjengen inntar Oslo Spektrum om litt over en uke.

På vei ut av stadion er jeg helt svett på ryggen, ja jeg vil nesten si så utladet som jeg ikke kan huske å ha vært på årevis. Men følelsen av å ha vært på den ultimate Springsteen-konserten sitter i som et brennmerke i sinnet. Jeg trodde ikke jeg ville kunne få oppleve Springsteen bedre enn han var med «Seeger Sessions»-bandet i fjor. Så feil går det altså an å ta.

Det toget som kommer inn på scenen i Oslo Spektrum om litt over en uke kommer til å treffe deg hardt - om du har billett. Ja til og med Martin Scorcese sto på setet mot slutten og gliste fra øre til øre. Er man i himmelen så er man i himmelen!

Les mer om Springsteen her

Disse låtene spilte Springsteen i Madrid:

1. «Radio Nowhere»
2. «No Surrender»
3. «Lonesome Day»
4. «Gypsy Biker»
5. «Magic»
6. «Reason To Believe»
7. «Darkness On The Edge Of Town»
8. «Candy's Room»
9. «She's The One»
10. «Living In The Future»
11. «Promised Land»
12. «I'll Work For Your Love»
13. «Tunnel Of Love»
14. «Working On The Highway»
15. «Devil's Arcade»
16. «The Rising»
17. «Last To Die»
18. «Long Walk Home»
19. «Badlands»
20. «Girls In The Summer Clothes»
21. «Thunder Road»
22. «Born To Run»
23. «Dancing In The Dark»
24. «American Land»

Sted: Palacio De Deportes, Madrid
Publikum: Mellom 15- og 16 000
Dato/tid: Søndag 25. november 2007, kl. 21.50-0.00

Karakter 10 av 10 Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lyttelua her

Les Retrohue her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:40 – 80 skadd i eksplosjoner ved katolske kirker på Sri Lanka06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje
Siste nytt
06:40Verden– 80 skadd i eksplosjoner ved katolske kirker på Sri Lanka06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10NorgeKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus