Kokainbruken øker
Kokainbruk øker i forhold til andre rusmidler, viser en ny undersøkelse. Men foreløpig er alkohol et større problem i arbeidslivet, ifølge eksperter.
En undersøkelse som er gjennomført i alle EU-landene samt Norge viser at kokainbruk øker i forhold til andre rusmidler.
Det er EUs narkotikabyrå EMCDDA som står bak undersøkelsen, som viser at bruken av narkotika er i ferd med å stabilisere seg.
Men det finnes altså unntak fra dette mønsteret. Blant annet har det skjedd en økning i bruken av kokain, som medfører at kokain nå er det vanligste sentralstimulerende stoffet etter cannabis. Et annet hovedfunn i undersøkelsen er at andelen dødsfall som følge av narkotikamisbruk øker.
I gjennomsnitt hadde fire prosent av den voksne befolkningen i Europa prøvd kokain det siste året. For Norge var tallet 1,8 prosent for aldersgruppen 15-34 år. I aldersgruppen 15-64 år var det 2,7 prosent som hadde brukt kokain sist år, opplyser seniorrådgiver Odd Hordvin i SIRUS, Statens institutt for rusmiddelforskning. SIRUS har levert de norske tallene, som er fra 2004.
Flere vanlige brukere
Tradisjonelt er kokain et høystatusdop. Dette er nå i ferd med å endre seg, ifølge Hordvin.
- Tendensen er at det blir stadig flere mainstream-brukere. Prisene faller både i Norge og Europa som helhet. Det betyr at stadig flere tar seg råd til å bruke det. Kokain brukes nå i mye bredere miljøer enn for bare 4-5 år siden, sier han.
Men det at kokain for en stor del brukes av «sosialt integrerte unge voksne», som det heter i rapporten, innebærer ifølge Hordvin utfordringer.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen- Når det gjelder behandling er utfordringen først og fremst å få misbrukerne til å erkjenne at de har et problem. Veldig mange fraskriver seg at de er misbrukere, sier han.
Hordvin legger til at det foreløpig er få som har søkt behandling for kokainmisbruk, men han antar at flere vil banke på døren til behandlingsapparatet i årene framover.
Det er registrert få dødsfall som følge av kokainmisbruk i Norge. Rusmidlet er likevel farlig, understreker Hordvin.
- Det er et uforutsigbart stoff. Først er det oppkvikkende, det gir en god rus, det er vel derfor folk bruker det. Samtidig er det skummelt, fordi man vet ikke hvilke effekter det vil ha på sinnet over tid. Stoffet likner veldig på amfetamin. Misbrukerne bagatelliserer gjerne ettervirkningene.
- Når man «går ned» gir det et veldig ubehag. En risiko er at man da tar i bruk beroligende midler eller alkohol for å dempe dette ubehaget og at man dermed løper en risiko for å bli avhengig av enten alkohol eller medikamenter.
Kokain bør nå inn i forebyggende program på linje med mer kjente rusmidler, mener Hordvin.
- Fokus har inntil nå vært på heroin og amfetamin.
Arbeidslivet ikke merket økning
Artikkelen fortsetter under annonsenUt fra at kokain for en stor del brukes av folk som er i jobb, skulle man tro at arbeidslivet har merket den økte bruken. Men slik er det ikke, hevder Jarle Wangen. Han er rådgiver i AKAN, Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk.
Artikkelen fortsetter under annonsen- Jeg har ikke hørt om denne økningen annet enn i media. Det har forundret meg, sier Wangen, og fortsetter:
- Vi er et barometer for det som rører seg i arbeidslivet. Men vi har ikke fått en eneste henvendelse om kokainmisbruk, bortsett fra en telefon fra Norges Bedriftsidrettsforbund. De hadde gjort stikkprøver i forbindelse med doping, og der gjorde de endel funn av både amfetamin og kokain.
Wangen tror at en grunn til at AKAN ikke har fått noen henvendelse om kokain, kan være at det først og fremst er det tradisjonelle arbeidslivet, industri og offentlig sektor som AKAN har avtale med. For eksempel frie yrker som advokater og journalister har kompetansesenteret lite kontakt med.
Uansett et marginalt problem
En av de få som har forsket på rusmisbruk i arbeidslivet her i landet er Sverre M. Nesvåg, forskningssjef ved IRIS, tidligere Rogalandsforskning.
Selv om man nå ser en økning i bruken av kokain, dreier det seg uansett om svært få personer, poengterer Nesvåg.
- At bruken øker betyr at det går fra å være et ekstremt marginalt problem til å bli et noe mindre marginalt problem.
Derfor er det per i dag også et marginalt problem i arbeidslivet, hevder rusmiddelforskeren.
- Det vi ser er at kokain kommer inn som ett rusmiddel blant flere i den delen av befolkningen som bruker illegale rusmidler. Å si at kokain er i ferd med å bli «mainstream» blir derfor feil, det må i tilfelle være innenfor den vesle gruppen som bruker illegale rusmidler, sier Nesvåg, som understreker at halvparten av dem som oppgir å ha tatt et stoff som kokain aldri prøver det igjen.
Dramatikken i dette ligger i at noen i det hele tatt bruker illegale rusmidler, fordi dette innebærer et sikkerhetsproblem på de arbeidsplassene det gjelder, fortsetter Nesvåg. Han har sett enkelte subkulturer hvor kokain misbrukes. Men han er forsiktig med å peke ut spesielle «risikobransjer».
- Det kan være snakk om bransjer som oppfatter seg selv som «moderne». Typisk her er kreative bransjer. Men det er helt avhengig av kulturen på den enkelte arbeidsplassen, sier han.
Cannabis er et problem i arbeidslivet. Likeså pengespill, konkluderer AKAN-rådgiver Jarle Wangen.
- Men det store problemet i norsk arbeidsliv er alkohol, sier han.