«A slap in the face»

«A slap in the face»
«A slap in the face»
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norskamerikanere klager på moderlandet i The New York Times.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto:
Faksimile fra The New York Times/Scanpix

Planer om nedleggelse av det norske generalkonsulatet i Minneapolis vekker sterke følelser blant norskamerikanere. Under overskriften «For Children of Norway, a Rift With the Mother Country» viet The New York Times i går stor plass til bedrøvede norskamerikanere i Minnesota.

- Norge er både nært og kjært for oss, men vi føler at de kanskje ikke ser på oss som like viktige, sier pensjonisten Shirley Hansen til avisen.

- Dette er som et slag i ansiktet, sier hennes 74-år gamle venninne Janet Rog.

I delstaten Minnesota bor det hele 850 000 etterkommere av norske immigranter. Nesten 20 prosent av befolkningen oppgir i folketellinger at de har norsk opphav.

- Vi setter mer pris på kulturarven her enn det de gjør i Norge, sier Audry Amundson, som visstnok skal ha kommet i rekordbøkene for å ha laget verdens største lefse i 1983.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske myndigheter sier at nedstengning av konsulatet kommer av økonomiske grunner. Ifølge Jannicke Jæger, som arbeider på den norske ambassaden i Washington, koster det 2 millioner dollar, det vil si nærmere 11 milllioner norske kroner, å drive konsulatet.

- Det er idiotisk å tro at et sted som dette kommer til å overskride det norske budsjettet. Hva er mer norsk enn Minnesota uansett? sier Anne Katen som bor i Milan, Minnesota

«Holy lutefisk!»

Det er ikke første gang at norsk-amerikanere har gått ut og uttrykt sin skuffelse over en mulig nedleggelse. «Holy lutefisk! After all we've done, Norway wants to abandon us again», skrev en kommentator i avisen Bemidji Pioneer den 11. oktober. Tidligere visepresident Walter Mondale som bor i området har også engasjert seg i saken.

Tidligere i høst fortalte han Aftenposten at planene om nedleggelse opprørte ham.

- Dette er en følelsesmessig sak for meg, men det er mye viktigere enn som så. Generalkonsulatet er en viktig premiss for det gode samarbeidet som er mellom denne regionen og Norge, sa Mondale.