Fant 3D-bilder av Abraham Lincoln

Fant 3D-bilder av Abraham Lincoln
Fant 3D-bilder av Abraham Lincoln
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En av de viktigste oppdagelsene av sitt slag, sier historikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De hittil ukjente bildene viser USAs 16. president Abraham Lincoln like før han skal tale på slagmarken i Gettysburg etter den amerikanske borgerkrigen 19. november 1863.

Talen regnes for for å være en av de viktigste talene i amerikansk historie.

Funnet av de tredimensjonale bildene regnes derfor for å være særdeles viktig. At bildene attpåtil er stereoskopiske, gjør oppdagelsen enda mer interessant. Stereoskopiske bilder vil si at det dreier seg om to nesten identiske bilder som gir en tredimensjonal virkning når de betraktes i et apparat.

Bildene som nå er funnet er trolig tatt med et par sekunders mellomrom.

Ifølge USA Today var det en hobbyhistoriker på den amerikanske borgerkrigen som kom over de spesielle bildene tidligere i år da han gikk gjennom det digitale bildearkivet til Library of Congress.

På bildene kan man se en skikkelse man antar må være Abraham Lincoln, kledt i sin karakteristiske flosshatt og med hvite hansker midt i en militær prosesjon ved Gettysburg.

Tidligere har man bare kjent til ett bilde av Lincoln ved Gettysburg, et bilde oppdaget i 1952. Tilsammen finnes det 130 bilder av den berømte amerikanske presidenten.

Talen Abraham Lincoln holdt ved Gettysburg den 19. november 1863 regnes for å være epokegjørende i amerikansk historie. I den fem minutter lange talen hevdet presidenten at slavene skulle få rettigheter og at rasediskrimineringen skulle opphøre.

Abraham Lincoln er sett på som en av de største presidentene USA har hatt. I 1865 ble han skutt og drept av skuespilleren John Wilkes Booth, 56 år gammel.

---
Foto: Library of Congress.