Justin Fashanu – første toppspiller til å stå frem som homofil.

Han var den første og eneste toppspiller som har stått frem som homofil. Noe som til slutt endte i en tragedie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOPPALLKORTET

Hver lørdag graver Kim og Gustav frem et gammelt, men velholdt Foppallkort fra bunken som har fulgt guttene siden barndommen. Serien vil preges av langt hår, kinnskjegg, stramme shortser og uforglemmelige minner for alle som elsker engelsk fotball.

I tillegg vil en spiller som har hatt æren av å spille sammen med spilleren på Foppalkortet, eller en person som har et spesielt forhold til spilleren, si noen ord.

Foppalkort er en av tidenes mest geniale oppfinnelser for alle som elsker spillet. Minnene om en fotball-legende vil aldri dø så lenge et Foppallkort er i sirkulasjon.

Runde 1: Chris Waddle

Runde 2: Mickey Thomas

Runde 3: Bobby Moore

Runde 4: Peter Bonetti

Runde 5: Liam Brady

Runde 6: Steve Highway

Runde 7: Malcolm Macdonald

Runde 8: John Burridge

Runde 9: Viv Anderson

Runde 10: Frank Worthington

Runde 11: Steve Archibald

Runde 12. Francis Lee og Norman Hunter

Runde 13: Bobby Charlton

Runde 14: Colin Bell

Runde 15: Justin Fashanu

- Hvor går du når du vil ha brød?, spurte manageren.

- Til et bakeri, svarte spilleren.

- Hvor går du hvis du vil ha kjøtt?, spurte manageren igjen.

- Til et slakteri, svarte spilleren.

- Så hvorfor i all verden går du på homoklubb, spurte manageren.

Manageren var Brian Clough og spilleren var Justin Fashanu. Samtalen fant sted i garderoben til Nottingham Forest på tidlig 80 tall. Vi snakker om en spiller med et fantastisk talent, men hvis legning skulle komme til å ødelegge mye. Justin Fashanu var den første og eneste toppspiller som har stått frem som homofil. Det skulle komme til å koste han dyrt.

I perioden 78-81 imponerte han med storspill for Norwich. Så god var han at det ble b-kamper for England og en millionovergang til Nottingham Forest. Med det ble han den første fargede i England som kostet £ 1 million. Men livet hos skogvokterne ble ikke så lett.

Clough likte ikke ryktene om hans nye spisstalents besøk på homoklubber, og forholdet mellom de to kjølnet. Fashanu passet ikke inn i managerens bilde av hvordan fotballspillere skulle være. På et tidspunkt fikk han ikke engang lov til å trene med a-laget. Han stoppet på 32 kamper og fattige 3 mål.

I de neste årene preget han avisene for andre ting enn fotball. I 1990 sto han offentlig frem som homofil. Sladrepressen i Fleet street mesket seg og fotballverdenen var delt. Han la aldri skjul på at han møtte mye motbør og at dette plaget han. Broren John, dominerende spiss for Wimbledon på 80. og 90. tallet, var blant dem som gjorde alt annet enn å støtte han. Justin Fashanu forsøkte hele tiden å få fotballen på rett spor. Uten hell. Det ble ikke annet en korte opphold for en lang rekke klubber.

I mai 1998 begikk Justin Fashanu selvmord. En tragisk slutt for en person hvis fremtid så lys ut.

Se et av de mest fantastiske mål som noensinne er scoret på en bane nedenfor:

Personvernpolicy