Frikjent 16 år etter domfellelse for incest

En 59 år gammel Levanger-mann er frikjent for incest mot sin egen datter, 16 år etter at han ble domfelt i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen ble i 1991 dømt til fengsel i to år og åtte måneder av Frostating lagmannsrett. Nå er han frikjent av Eidsivating lagmannsrett, melder NRK.

Levanger-mannen har hele tiden sagt at han er uskyldig, og etter domfellelsen rømte han til Filippinene. Den nå 59 år gamle mannen har derfor ikke sonet noe av fengselsstraffen, og fullbyrdelsen av straffen er nå foreldet.

I 2004 søkte den domfelte mannen om å få saken gjenopptatt. Det skjedde etter at hans advokat, tidligere lagdommer Trygve Lange-Nielsen, tok initiativ til å ta opp saken igjen allerede i 2001. Lange-Nielsen sporet Levanger-mannen opp på Filippinene.

Advokaten mener at mange er sendt i fengsel etter uriktige legeerklæringer.

- Av 14 slike saker som jeg har fått gjenopptatt, viser 12 seg å være basert på uriktige legeerklæringer, sier Trygve Lange-Nielsen.

Han karakteriserer starten på 1990-tallet som «den sørgeligste tid for vårt rettssamfunn siden hekseprosessene på 1600-tallet.».

- Og dette er bare toppen av isfjellet, jeg vil tro at det er mange flere som er uskyldig dømt, sier advokaten som etter nyttår gir ut bok om gjenopptatte saker. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus