Ja til to homofilisyn i Kirken

Ja til to homofilisyn i Kirken
Ja til to homofilisyn i Kirken

Kirken må leve med to ulike syn på homofile i partnerskap, fastslår Kirkemøtet. Det vil åpne flere vigslede stillinger for homofile i partnerskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av 84 delegater på Kirkemøtet stemte 50 fredag for å ikke videreføre tidligere homofilivedtak som sier nei til ansettelse og vigsling av homofile i partnerskap. 34 delegater ville bevare dagens situasjon.

Det nye vedtaket fastslår at det allerede er to homofilisyn i Kirken og ulik praksis for ansettelse og vigsling av homofile i partnerskap.

Kirkemøtet likestiller derfor de to ulike synene og lar det bli opp til det enkelte ansettelsesorgan og biskop å avgjøre om homofile i partnerskap skal kunne ansettes og vigsles.

I praksis betyr det at flere bispedømmer nå vil åpne for slike ansettelser, mens andre fortsatt vil si nei.

Vil teste kirkens tvisyn

Kirkens reelle vilje til å leve med to ulike homofilisyn vil bli satt på en prøve i møtet med kravet om alternativt tilsyn, sier motstander av Kirkemøtets homofilivedtak.

- Vår eneste mulighet nå er å teste ut om det virkelig er rom for to syn på homofile i partnerskap, sier sogneprest Dag Øivind Østereng.

Han er en av initiativtakerne bak et opprop som ber Kirken åpne for at prester og menigheter som ikke har åndelig tillit til homoliberale biskoper, kan få alternativt tilsyn. Over 120 vigslede personer har undertegnet oppropet.

Etter at Kirkemøtet fredag vedtok å sidestille de to homofilisynene i Kirken, ser Østereng ingen annen utvei enn å kreve alternativt tilsyn.- Vi vil sende det kravet til biskopene. Vi har ingen andre kanaler.
Hvis alle dører er lukket i første bispemøte, er ikke min tidshorisont for å bli værende i Kirken all verdens lang, sier Østereng.

Han tror biskopene er nødt til å ta kravet om alternativt tilsyn på alvor på grunn av antall prester som har stilt seg bak det.

- Vi er halvannen ganger så mange prester som i Møre bispedømme. Kirken snakker om rekrutteringsmangel. Den har ikke råd til å kvitte seg med ett og et halvt bispedømme, sier Østereng.

Sognepresten i Ulvik mener Kirkemøtet med sitt vedtak har endret Kirkens lære uten å ha grunnlag for det i Bibelen.

- Dette er første gang det virkelig har raknet for biskopene, sier Østereng, som ikke har tro på at begge homofilisyn vil overleve i Kirken.

- Om ti år er det nok bare ett dominerende syn igjen, nemlig det som fikk flertall fredag, sier Østereng. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus