Drept av politiets støt

Drept av politiets støt
Drept av politiets støt

En polsk innvandrer ble drept av kanadisk politi på flyplassen i Vancouver. NB! Sterke bilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Robert Dziekanski (40) hadde nettopp ankommet Canada fra Polen. 14. oktober ble han skutt med et elektrosjokkvåpen av kanadisk politi, etter å ha ventet ti timer på sin mor. Dziekanski døde få minutter etter å ha blitt skutt.

Den polske mannen ble rasende etter å ha måttet vente i timevis på sin mor i et avsondret område på flyplassen. Kanadisk politi kom til stedet og brukte elektrosjokkvåpenet - en såkalt taser - mot ham.

Den kanadiske turisten Paul Pritchard filmet hendelsen og har overlatt videoen til media (se over).

- Etterforskes
Kanadisk politi sier hendelsen er under etterforskning.

- Videoen er kun en del av bevisene, og den er filmet fra én persons synsvinkel. Vi har snakket med mange andre vitner, sier polititalsmann Dale Carr til Reuters.

Videoopptaket har utløst debatt om bruken av taservåpenet i Canada, melder New York Times.

Det ti minutter lange opptaket ble sendt av flere medier natt til torsdag, og er en måned gammelt.

Flere døde
Dziekanski ble skutt med taseren bare 46 sekunder etter at medlemmer av det kanadiske ridende politi kom for å bringe mannen under kontroll. Vitner på stedet har tidligere sagt at politiet ikke så ut til å være i fare da våpenet ble avfyrt to ganger, og videoen ser ut til å støtte disse observasjonene.

Dziekanski er den 18. personen som har omkommet etter politiets bruk av taser i Canada siden juli 2003. I Canada er det kun politiet som har lov til å eie slike våpen.

Oppholdt
Dziekanski, en 40 år gammel bygningsarbeider, ankom Vancouver 14. oktober for å begynne et nytt liv med moren. Etter å ha blitt oppholdt i ti timer på grunn av formaliteter ved innvandringen ble 40-åringen opprørt fordi han ikke klarte å finne moren sin, Zofia Cisowski. Moren hadde selv dratt hjem, etter å ha fått et feilaktig inntrykk av at sønnen ikke hadde ankommet landet.

Dziekanski snakket ikke engelsk, og begynte å rope på polsk og kaste møbler. Det var da politiet kom til stedet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus