Hevder hjemmelekser er bortkastet

Hevder hjemmelekser er bortkastet
Hevder hjemmelekser er bortkastet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjemmelekser gir ikke dyktigere barn eller bedre karakterer, konkluderer en ny amerikansk bok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Boken bygger på en gjennomgang av 300 forskningsprosjekter, og slår fast at en like godt kan droppe hjemmeleksene, skriver danske Politiken.

'The homework myth - why our kids get too much of a bad thing' er ført i pennen av Alfie Kohn, som trolig er sikret en høy stjerne hos leksetrøtte unger og foreldre.

Undersøkelsene boken bygger på er gjennomført både i USA og andre vestlige land. Ingen av dem dokumenterer at hjemmelekser faktisk har en positiv effekt, verken i grunnskolen eller videregående, konstaterer Kohn.

Mest entydig er undersøkelsene når det gjelder småskolen, mens bildet blir noe mer nyansert til eldre elevene blir.

Negative sider


Kohn nøyer seg ikke med å konstatere at hjemmelekser er bortkastet, men fokuserer også på de mange negative sidene ved lekselesing. Tiden barna bruker på å svette over skolebøkene kunne ha vært brukt til mer meningsfulle aktiviteter, og utallige konflikter mellom barn og foreldre kunne ha vært unngått, mener han.

Professor Per Fibæk Laursen fra Danmarks Pædagogiske Universitet støtter Kohn og går god for undersøkelsene han bygger sin bok på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har alltid tatt for gitt at lekser øker innlæringen, fordi det virker mest fornuftig. Men dette er bare noe vi går rundt og tror, sier Fibæk Laursen til Politiken.

- Berettiget tvil

Mye lekser virker drepende på barnas engasjement, mener Fibæk Laursen som selv har skrevet en rekke lærebøker og har en fortid som lærer i grunnskolen.

- Det er berettiget tvil om virkningen av lekser. Og da er det synd å belaste barn og foreldre med dette arbeidet, dersom de ikke får noe igjen for det, sier den danske professoren.

Lederen i Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, vil ikke uten videre være med på at hjemmelekser er bortkastet tid.

- Hjemmelekser gir gode vaner, men vi må ikke bruke lekser på en slik måte at barna blir lei av å gå på skolen, for barnas begeistring henger nøye sammen med evnen deres til å lære, sier han. (©NTB)