Meny

Har selv kjent utrygghet i hjemmet

Har selv kjent utrygghet i hjemmet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange har kjent på utrygghet i hjemmet, også justisministeren. Det sa statsråd Knut Storberget (Ap) da han torsdag presenterte boken «Bjørnen sover – om vold i familien».
«Bjørnen sover»
Justisminister Knut Storberget var torsdag med og lansere boken «Bjørnen sover - om vold i familien». Boka ble lansert på Aschehoug sine lokaler i Oslo. (Foto: Kyrre Lien / Scanpix.)

Boken handler om det justisministeren karakteriserer som den alvorligste form for kriminelle handlinger.

Storberget har selv ikke opplevd vold i hjemmet, men følelsen av utrygghet, den har han kjent, forklarer han.

Han lover å gjøre situasjonen lettere for ofrene ved å utvide ordningen med for voldsoffererstatning og bistandsadvokater. Regjeringen vil også foreslå endringer i straffeprosessloven.

Rop om tiltak

Storberget forteller at han for to år siden fikk et brev fra en kvinne som fortalte om vold i hjemmet, men også om tro på framtiden og om en løsning. Det var med på å sette i gang arbeidet som ledet til boka.

– Det ropes på tiltak, de lettvinte løsningene som strengere straff og mer politi. Men vi må ikke gå for de lettvinte løsningene. Det har vi allerede forsøkt. Vi ser at dette ikke virker, sier han.

Et tiltak fra Storberget er at han i stedet sender oppfordring til naboer, venner og andre nære som tror de vet hva som skjer, men som ikke orker å gripe inn. Målet er at boka skal løfte litt på lokket om barn som opplever dette og om kvinner som ikke har en trygg havn å søke til når hjemmet er stedet der volden skjer.

Barn, kvinner og menn er blant bidragsyterne i «Bjørnen sover». I tillegg har forskere og andre fagpersoner skrevet bidrag om temaet.

Alvorlige saker

Storberget har selv vært aktiv i produksjon av boka som er laget i samarbeid med forskerne Beret Bråten fra Universitetet i Oslo, Kristin Skjørten ved voldssenteret og Institutt for samfunnsforskning, seniorrådgiver Ellen Rømming og statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap).

Direktør Ingelin Killengreen i Politidirektoratet var til stede under lanseringen. Hun sier at politiet er veldig engasjert i voldssakene, men at det hele tiden er nytt å lære og nye erfaringer.

– I alvorlige saker går vi tilbake for å se hva som er skjedd og hvorfor det kan ha sviktet. Dette er ikke for å ta noen for å gjøre feil, men for å finne hva vi kan gjøre bedre neste gang, sier hun.

«Bjørnen sover – om vold i familien» er gitt ut på Aschehoug. (©NTB)

Relaterte saker:

Hvorfor gikk hun ikke bare?

Skriver om kvinnedrap

Ikke MIN datter

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus