Selvmordsepidemi i USA

Selvmordsepidemi i USA
Selvmordsepidemi i USA

Selvmord tar livet av flere amerikanske soldater enn krigen i Irak, sier ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske veteraner tar livet av seg men en sjokkerende hyppighet. I 2005 valgte hele 6256 å ende sitt eget liv. Det gir et gjennomsnitt på 17 personer om dagen. Det er dobbelt så stor sannsynlighet at en veteran tar livet av seg enn en vanlig innbygger.

Hvis man sammenligner tallene med antallet, 3863, som har blitt drept i krigshandlinger i Irak siden invasjonen i 2003, så er det bare snakk om 2,4 personer daglig ifølge nettstedet ICasualities.org.

Ifølge Timesonline har undersøkelsen ført til at man nå roper om en epidemi av psykiske lidelser i USA, de fleste som følge av post traumatisk stress.

Ifølge CBS News er innsamlingen av disse tallene det første forsøket på å få oversikt over hvor mange av krigsveteranene som tar livet av seg. Man har kommet frem til tallene ved å samle inn tall på selvmord fra enkeltstater for både veteraner og andre helt siden 1995.

Tallene viser at selvmordsraten blant den jevne amerikaner er 8,9 per 100.000, mens det for veteraner er hele 18,7 per 100.000. Verst er det for veteraner mellom 20 og 24 år. Her er tallet 22,9, noe som er fire ganger høyere enn andre i samme aldersgruppe.

Totalt er det 25 millioner krigsveteraner i USA i dag. 1,6 millioner av disse har tjenestegjort i Irak og Afghanistan i kampen mot terror.

- Ikke alle kommer tilbake fra krigen med fysiske skader, men i bunn og grunn så er det ingen som kommer tilbake uten skader, sier Paul Rieckhoff, en tidligere US Marine, og grunnleggeren av foreningen Veteraner fra Irak og Afghanistan.

En uavhengig undersøkelse, som ble offentliggjort forrige uke, viser at krigsveteraner faktisk utgjør en fjerdedel av landets hjemløse. Det skjer til tross for at eksmilitære bare utgjør 11 prosent av den voksne befolkningen som helhet.

I Norge jobber Anders Grindaker som talsmann for «Skadede etter internasjonale operasjoner». Han forteller at det ikke finnes noe lignende tallmateriale her til lands, og at det ikke blir jobbet med å fremskaffe det heller.

- I det siste har det ikke vært gjennomført noen grundige undersøkelser over tid på dette feltet. Det eneste tallmaterialet jeg kjenner til går på at mellom 5-16 prosent av veteraner får senskader, og det er bare nevnt i en interdepartemental rapport, sier Grindaker til ABC Nyheter.

For noen år siden gjennomførte forskeren Siri Thoresen sin doktordisputas på dette feltet og hun konkluderte med at det er en overhyppighet av selvmord blant veteraner. Hennes undersøkelse inkluderte 22.000 mannskaper som tjenestegjorde i Libanon, Balkan, Somalia og i Den persiske gulf mellom 1978 og 1995.

Hun fant at blant de 282 tidligere soldatene som var døde i 1996, så hadde 71 begått selvmord.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus