Stemte for tilbaketrekking i 2008

Stemte for tilbaketrekking i 2008
Stemte for tilbaketrekking i 2008
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske kongressen vedtok onsdag et lovforslag om finansiering av Irak-krigen der det settes tidsfrist for tilbaketrekking av de amerikanske styrkene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Representantenes hus, som er dominert av demokrater, stemte også for langt færre midler til krigføringen enn president George W. Bush har bedt om, melder CNN.

Flertallet var 218 mot 203 og gikk stort sett etter partiskillene.

Lovforslaget krever at Bush starter tilbaketrekking fra Irak innen 30 dager, med et sluttmål om at alle amerikanske kampstyrker skal være ute av Irak innen 15. desember 2008.

Finansieringen på 270 milliarder kroner er omkring en fjerdedel av de 1060 milliarder Bush har bedt om til krigene i Irak og Afghanistan i 2008. Mesteparten av pengene er satt av til Irak, der det amerikanske forsvarsdepartementet anslår at dets operasjoner koster omkring 54 milliarder norske kroner i måneden.

- Faktum er at vi ikke lenger kan opprettholde dagens militære nærvær i Irak, sier demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi.

al-Qaida
Amerikanske styrker med støtte fra fly tok livet av 25 mistenkte opprørere i en aksjon nær den irakiske hovedstaden Bagdad sent tirsdag og tidlig onsdag, sier det amerikanske militæret til Reuters.

Dette er den siste i en serie aksjoner mot mistenkte medlemmer av al-Qaida. Ledere for de amerikanske styrkene mener gruppen har blitt alvorlig svekket siden USA innførte sin strategi for å hindre militante aktivister fra å få fotfeste i områdene omkring Bagdad.

Nord for hovedstaden, i byen Kirkuk, gikk en bilbombe av i nærheten av en politikonvoi. Seks mennesker, blant dem en politimann, mistet livet, ifølge politikilder. 17 skal ha blitt skadd.

Drepte soldat

En amerikansk soldat ble drept og fire andre såret av en bombeeksplosjon i Diyalaprovinsen nordøst for Bagdad onsdag. Angrep i Bagdad og andre steder har gått sakte nedover etter at ytterligere 30 000 amerikanske soldater ble satt inn i Irak i et forsøk på å hindre landet fra å bli dratt inn i en borgerkrig.

Amerikanske militære ledere sier al-Qaida i Irak, en militant gruppe sunni-islamister som har fått skylden for de fleste større angrep med bilbomber, fremdeles yter motstand tross militære seire mot dem den siste tiden, og at de fortsatt er i stand til å gjennomføre angrep.