Castro og Chavez vs. spansk konge

Castro og Chavez vs. spansk konge
Castro og Chavez vs. spansk konge

Venezuelas president Hugo Chavez og den kubanske lederen Fidel Castro værer imperialistiske grunnholdninger hos den spanske regenten Juan Carlos.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kubanske lederen Fidel Castro har kastet seg inn i striden etter at Venezuelas president Hugo Chavez lørdag ble bedt om å «holde kjeft» av Spanias regent kong Juan Carlos, melder Reuters.

Kongens bemerkning falt på et toppmøte i Chile lørdag, da den spanske statsministeren Jose Luis Rodriguez Zapatero kritiserte Chavez for å ha kalt den tidligere statsministeren Jose Maria Aznar en fascist.

Da Chavez gjentatte ganger hadde avbrutt Zapatero brøt kongen til slutt inn, og spurte den venezuelanske statslederen hvorfor han ikke bare kunne «holde kjeft.»

Istedenfor å følge kongens oppfordring, har Chavez fortsatt å gi lyd fra seg. På en pressekonferanse i Venezuelas hovedstad Caracas tirsdag mente han kongens utbrudd illustrerer hvordan utviklede land har sett ned på Latin-Amerika helt siden inkvisisjonens dager.

- Desperat utbrudd
- Kongen hadde flaks med at jeg ikke hørte ham. Jeg hørte ham ikke, men for de av dere som kjenner meg vet dere at det er vanskelig for meg å være stille. Jeg vet ikke hva jeg kunne ha kommet til å si. «Hvorfor holder du ikke kjeft?», det er et desperat utbrudd. Jeg ser for meg at kong Fernando VII kunne ha sagt det samme.«"Hvorfor holder de ikke kjeft, der borte, de indianerne, de sorte» , sa Chavez på pressekonferansen.

Han fikk støtte fra den kubanske statslederen Fidel Castro. I en lederartikkel tirsdag skriver Castro at den spanske kongens utbrudd avdekker «imperialistiske holdninger.»

Chavez leste høyt fra artikkelen i det kubanske kommunistpartiets avis Granma under pressekonferansen.

- Sannhetens dag
- Lørdag 10. november 2007 vil gå inn i amerikansk historie som en sannhetens dag. Et ideologisk Waterloo fant sted da Spanias konge på brått vis spurte Chavez hvorfor han ikke «bare kunne holde kjeft.» I dette øyeblikket skalv hjertene i hele Latin-Amerika, leste Chavez fra lederartikkelen.

Castro har tidligere rost den spanske kongen, selv om forholdet mellom Cuba og Spania har gått opp og ned.

Utvekslingen mellom kongen og Chavez har vært gjenstand for debatt i Latin-Amerika og Spania, og har blitt vist gjentatte ganger av kubanske medier. Kongen gikk ut fra møtet, men vendte siden tilbake.