Historiker sammenligner Frp og Quisling

Historiker sammenligner Frp og Quisling
Historiker sammenligner Frp og Quisling

Historiker Harald Berntsen sammenligner i en ny bok Fremskrittspartiets politikk og Vidkun Quisling. Leder i Oslo LO Kleiv Fiskvik er enig i sammenligningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Berntsen presenterte tirsdag boken «Tilbake til start» om norsk fagbevegelse. Forfatteren har skrevet et eget kapittel som omhandler Fremskrittspartiet. Han sammenligner Frps politikk, spesielt motstanden mot landsomfattende kollektive avtaler, med Vidkun Quislings politikk, skriver Aftenposten.

«For Frp har sentraliserte lønnsforhandlinger lenge vært det de er for NHO, en ordning som har overlevd seg selv. (...) Da Nasjonal Samling ble dannet i 1933, gikk Føreren, Vidkun Quisling, straks inn for å erstatte sentrale lønnsoppgjør med desentraliserte», skriver Berntsen i boken.

Han omtaler Frp som et parti som står nært «det nye fascistpartiet til Mussolinis datter i Italia», og han sier at Frp er i stand til å innta «ethvert standpunkt som vil innbringe oppslutning - unntatt ett: Å anerkjenne klassemotsetningen mellom arbeidere og kapitalister».

Leder Kleiv Fiskvik i LO Oslo støtter Berntsen, og viser til at han selv tidligere har sagt noe av det samme.

LOs informasjonssjef Jenny Ann Hammerø ønsker ikke å uttale seg. Men det gjør Frp-formann Siv Jensen.

- Noen gjør nær sagt hva de kan for å stigmatisere Frp. Alt kan ikke forbli stående uimotsagt, iallfall ikke når beskyldningene er av en såpass alvorlig karakter. I mange saker står vi nærmere LO-medlemmene enn Ap, sier hun.

Jensen betegner det som «sørgelig» at Berntsen bruker energi og ressurser på å angripe et politisk parti med stor oppslutning. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus