StatoilHydro forurenser gratis – staten betaler

StatoilHydro forurenser gratis – staten betaler
StatoilHydro forurenser gratis – staten betaler

StatoilHydro får slippe ut CO2 helt gratis fra gasskraftverkene på Kårstø og Mongstad. Staten tar regningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske klimakvoteloven trer i kraft fra nyttår. Politikerne på Stortinget har vedtatt at nye gasskraftverk skal få gratis utslippskvoter for 75-92 prosent av utslippene. Konsekvensen er at Kårstø, og etter hvert Mongstad, slipper svært billig unna, skriver Nationen.

Stortinget har nemlig bestemt at staten skal betale både klimakvoter og regningen for renseteknologi.

- Vi har hele tida sagt at gasskraftverk ikke burde fått gratis kvoter i det hele tatt, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.

- Man bør følge prinsippet om at forurenseren skal betale. I Norge gjør man det motsatte, subsidierer forurenseren ved å gi gratis kvoter, sier Haltbrekken.

De to gasskraftverkene vil slippe ut over 1 million tonn CO2 hver per år. Et anslag for kjøp av klimakvoter er en prislapp på 150 kroner tonnet. Dermed koster gratisgaven til gasskrafteierne staten opp mot 150 millioner kroner i året for hvert av gasskraftverkene.

Miljøstiftelsen Bellonas nestleder Marius Holm mener det er greit at gasskraftverkene får gratiskvoter.

- Det har ikke noe å si for miljøet. Utslippene blir de samme enten de betaler eller ikke. Dette var en del av avtalen for å få realisert Mongstad-prosjektet, sier Holm. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus