- Ikke-svar fra UD

- Ikke-svar fra UD
- Ikke-svar fra UD
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amnesty International mener UD ikke svarer på kritikken, når de «godkjenner» praksisen med overlevering av fanger i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Øvelse
Norske soldater trener nærstrid i bebygd område i Afghanistan. Foto: Forsvaret.

Norges ambassade i Kabul skrev i april et brev til utenriksdepartementet der man tok opp uro over hva som skjedde med fanger som blir overlevert fra norske styrker til det lokale politiet NDS.

Dette brevet blir nå brukt av Amnesty International i en rapport som kritiserer ISAFs håndtering av fangespørsmålet, og tar til orde for en midlertidig stans i den norske overleveringen av fanger.

Utenriksdepartementet på sin side skriver i en redegjørelse at de har tatt opp saken med afghanske myndigheter, og at de nå ikke ser noe galt i å fortsette overleveringen av fanger, så lenge retningslinjene blir fulgt.

I redegjørelsen heter det blant annet: Det er ikke fremkommet noen informasjon om brudd på de avtalte ordninger i situasjoner der norsk ISAF-personell har overlevert fanger til afghanske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Generalsekretær for Amnesty International i Norge, John Peder Egenæs, mener UD ikke har tatt kritikken på alvor med sitt svar, og at det burde tas mer ansvar også fra norske myndigheter.

- Det er ingenting galt i departementets svar, men det svarer heller ikke på kritikken som fremkommer i vår rapport. Vi har fremsatt et ønske om en midlertidig stopp i overleveringen av fanger fordi de har skjedd at fanger overlevert fra ISAF har blitt torturert. Når UD da velger å svare at ingen av fangene som nordmenn har overlevert har blitt utsatt for tortur, så blir det for lite, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han peker på at det finnes håndfaste eksempler på tortur av fanger overlevert fra ISAF, og at det i seg selv burde være nok til å medføre en stopp av overleveringene.

- Før vi vet sikkert at det har skjedd endringer så mener vi at overleveringene bør stoppe. Dernest er det viktig at Norge bruker sin rolle til å legge press på Nato-landene og ISAF i en større grad enn det som skjer i dag.

Et av hovedproblemene slik Amnesty International ser det er at det i dag er liten garanti for at uavhengige menneskerettighetsobservatører får tilgang til fangene, og at man dermed vanskelig kan si med sikkerhet hva som har skjedd med dem.