Frontene hardner til i Pakistan

Frontene hardner til i Pakistan
Frontene hardner til i Pakistan

Omringet av store politistyrker og innesperret i et hus i Lahore avviser Benazir Bhutto alt samarbeid med president Pervez Musharraf. Flere av tilhengerne hennes ble pågrepet i morgentimene tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ber Musharraf om å gå av
Opposisjonsleder Benazir Bhutto ankommer en demonstrasjon for pressefrihet i Lahore kort tid før hun ble satt i husarrest mandag. Nå ber hun president Pervez Musharraf om å gå av og avviser alt samarbeid med mannen som hun mener leder et diktatur. (Foto: Reuters / Mohsin Raza / SCANPIX)

Lahore (NTB-AFP-AP): Et titall demonstranter ble lempet opp på en lastebil og kjørt bort fra huset der Bhutto sitter i husarrest, etter et kort sammenstøt med politifolk.

I havnebyen Karachi ble det samme dag skutt mot to politistasjoner idet et trettitall opposisjonstilhengere var samlet til demonstrasjon. Ingen ble såret.

Samtidig gjorde Bhutto det klart at det er uaktuelt å samarbeide med Musharraf og at hun ikke lenger har til hensikt å være statsminister under ham.

– Ingen tillit

– General Musharraf må gå. Han må gå av som president og som forsvarssjef. Jeg ber verdenssamfunnet om å slutte å støtte ham – slutte å støtte en mann hvis diktatur truer med å bringe denne atommakten ut i kaos, sier Bhutto, som mandag ble satt i husarrest for andre gang på fem dager.

– Jeg vil ikke sitte som statsminister under en mann som gjentatte ganger har brutt sine løfter, som er en diktator, fastslår hun.

I stedet for å samarbeide med Musharraf, ønsker opposisjonslederen å bygge en allianse med andre politiske ledere, inkludert tidligere statsminister Nawaz Sharif.

– Jeg vil gjerne rådføre meg med alle sammen, også med Nawaz Sharif, sier hun.

Bhutto og Sharif har begge vært statsministre og måtte gå i eksil på samme tid, hver for seg. Bhutto fikk komme hjem tidligere i høst etter at korrupsjonsanklagene mot henne ble henlagt, men Sharif ble resolutt kastet ut da han forsøkte å vende hjem i september.

Protestmarsj

Bhutto skulle etter planen ha lagt ut på en protestmarsj fra Lahore til hovedstaden Islamabad tirsdag, men sitter i stedet innesperret i et hus som er omringet av piggtråd og barrikader.

Pakistansk politi insisterer på at de har omringet Bhuttos hus for å beskytte henne, men har samtidig gitt henne husarrest i sju dager.

«Den lange marsjen» fra Lahore til Islamabad var planlagt å vare i tre dager. Bhutto skulle sittet i en bil under opptoget. Mandag varslet partiet hennes at marsjen skulle gjennomføres for enhver pris, selv om myndighetene har sagt klart ifra at de ikke vil tillate noen demonstrasjoner under unntakstilstanden.

Et partimedlem opplyste tirsdag morgen at «marsjen» gikk som planlagt, og at en bilkolonne på om lag 100 biler hadde kjørt fra Lahore.

USA-besøk

Pakistan har lenge vært en av USAs nærmeste allierte i kampen mot terror. Nå har president George W. Bush besluttet å sende en spesialutsending til Pakistan, som personlig vil be Musharraf om å heve unntakstilstanden før valget på ny nasjonalforsamling i januar, skriver avisen New York Times.

Musharraf har lovet å holde valg innen 9. januar, men han vil ikke si hvor lenge unntakstilstanden vil vare. Han fremholder i stedet at den er nødvendig for at valget skal kunne gjennomføres på en skikkelig måte.

Han nekter også å gå av som forsvarssjef før høyesterett har godkjent hans seier i presidentvalget i forrige måned. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus