Vil bare forklare søsterdrap for lukkede dører

Vil bare forklare søsterdrap for lukkede dører
Vil bare forklare søsterdrap for lukkede dører

Drapstiltalte Shahzad Kahn (31) erklærte seg delvis skyldig i å ha drept sine tre yngre søstre da rettssaken mot ham startet i Oslo tingrett tirsdag. Han nektet å forklare seg for åpen rett, men la ne

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:
Forsvarer Frode Sulland sammen med aktor, statsadvokat Kristian Nicolaisen før rettssaken mot Shahzad Khan i Oslo tingrett tirsdag. Khan er tiltalt for å ha drept sine tre søstre med øks på Kalbakken i Oslo. Foto: Cornelus Poppe / SCANPIX

Et stort pressekorps og mange tilhørere hadde funnet veien til Oslo tinghus og rettssal 127 da rettssaken etter de brutale drapene på Kalbakken i Oslo på kvelden søndag den 1. oktober i fjor. De tre søstrene Nafisa (13), Saadia (24) og Sobia (27) ble slått ned med øks og drept hjemme. Den ene av søstrene ble også skutt med en pistol.

- Delvis skyldig, svarte den tiltalte 31-åringen da dommer Torstein Hellesnes spurte ham om han erklærte seg skyldig i tiltalen om drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

Nedkjørt

Bare minutter etter at forhandlingene startet måtte alle på tilhørerbenkene ut på gangen fordi retten skulle ta stilling til krav fra den tiltalte og flere av vitnene om at de bare ville forklare seg for lukkede dører uten presse og publikum til stede i salen.

Den ene av Kahns forsvarere, advokat Truls Dramer, sa det var uaktuelt for hans klient å forklare seg med tilhørere i salen.

- Han er så nedkjørt og tror ikke han vil greie å gjennomføre en forklaring dersom presse og publikum skal være til stede i salen, sier Dramer til NTB.

Firebarnsfaren skal ha forklart at han ikke husker å ha utført drapene på søstrene, men forstår at han må ha gjort det.

Betalte regninger

- Det er ingen tvil om at det er riktig person på tiltalebenken og at det er han som forøvet gjerningene. Det er spor i boligen, i blodet på stedet, og på den tiltalte, sa aktor, statsadvokat Kristian Nicolaisen, i sitt innledningsforedrag.

I korte trekk beskrev han hva som skjedde i boligen på Kalbakken den 1. oktober i fjor.

Bare minutter etter at Kahn skal ha betalt flere regninger gjennom telefonbank, blant annet et krav om restskatt på 80.000 kroner, skal han ha drept de tre yngre søstrene.

Blodspor

En yngre bror (21) som kom hjem, hadde mistet nøklene og tok seg inn i huset ved hjelp av en stige. Han fant den 24 år gamle søsteren Saadia drept på soverommet sitt i andre etasje. På veien ned i trappen i boligen så han blodspor og tomhylser fra pistolen. Han støtte på broren som kastet ham ut av huset. Deretter ringte 21-åringen til en eldre bror (30) som kontaktet politiet. Da politiet kom fant de likene av de to andre søstrene i underetasjen i den treetasjes boligen.

Et par timer senere støtte den tiltalte på noen polititjenestemenn som holdt utkikk etter ham. Han var da på vei til den 30 år gamle broren som ikke bodde sammen med resten av familien i Karl Flods vei på Kalbakken.

- Det er vel meg dere skal ha tak i, skal mannen ha sagt da han møtte tjenestemennene.

Bevisstløs

- Politiet forsøker å ha en innledende samtale med ham, men det viser seg ikke å være mulig. Det er på det rene at han går i en bevisstløs tilstand og han blir etter en stund overført til Dikemark sykehus, sier aktor.

Kahn har forklart at han ikke husker noe av det han skal ha gjort, men skal i avhør ha forklart enkelte detaljer om våpnene som ble benyttet da søstrene ble tatt av dage.

- Spørsmålet er om han var tilregnelig eller ikke da drapene skjedde. Han hadde store problemer og hadde til dels vært plaget av hallusinasjoner. Dette bør det brukes atskillig tid og oppmerksomhet på under behandlingen av saken, sa Dramer. (©NTB)

Les også:

Tre søstre drept på Kalbakken

- En helt uforståelig tragedie