Kometjager nærpasserer jorden

Kometjager nærpasserer jorden
Kometjager nærpasserer jorden

Tirsdag kveld nærpasserer den europeiske kometjageren Rosetta jorden, før den setter kurs for det ytre solsystemet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om kometjageren Rosetta:
* Rosetta ble skutt opp i 2004. I mai 2014 når den fram til kometen 67 P/Churyumov-Gerasimenko.

* Rosetta skal sende landingsenheten Philae ned mot kometen og forsøke den første kontrollerte landingen på en komet noensinne.

* Rosetta og landeren har 11 vitenskapelige instrumenter om bord. De vil gi den beste forståelsen av kometers sammensetning noensinne.

* Rosetta har tidligere hatt en nærpassering av jorden (2005) og en av Mars (februar 2007) for å justere kurs og hastighet mot kometen.
Nærpasseringen av jorden tirsdag 13. november er den nest siste planetpasseringen. Den siste finner sted om nøyaktig to år, når Rosetta sneier jorden på ny 13. november 2009.

* På det nærmeste er Rosetta 5.301 kilometer av jorden under denne nærpasseringen.

* Hastigheten er 45.000 kilometer i timen.

* På vei ut mot kometen 67 P/Churyumov-Gerasimenko vil Rosetta passere gjennom asteroidebeltet og studere to asteroider, Steins og Lutetia.

* Rosetta er en romsonden fra den europeiske romorganisasjonen ESA, men med sterk deltakelse også fra amerikanske NASA. (©NTB)

Darmstadt/Bodø (NTB-Erik Veigård): Nærpasseringen av jorden gir romsonden ekstra fart, så den kan spare brennstoff når den skal millioner av kilometer av gårde mot målet, kometen 67 P/Churyumov-Gerasimenko.

Går alt som det skal, vil en del av Rosetta foreta den første kontrollerte landingen noensinne på en komet.

Godt fart

I det Rosetta passerer Jorden tirsdag kveld blir farten drevet opp til 45.000 kilometer i timen. Det er 12,5 kilometer i sekundet, eller strekningen Oslo-Kirkenes på grovt regnet tre minutter.

Farten trenger den, for reisen ut mot kometen er ekstremt lang. Rosetta ble skutt opp i bane rundt Solen i 2004, og den bruker 10 år på reisen ut til kometen. Sist Rosetta nærpasserte jorden var i 2005. Når stevnemøtet med 67 P/Churyumov-Gerasimenko finner sted i 2014 er kometen så nært Solen som den kommer.

Vanskelig landing

Rosetta møter kometen i mai 2014. I et halvt år skal den studere kometen og justere sin egen bane rundt himmellegemet, før landingsenheten Philae blir sendt ned mot kometen i november.

Lykkes denne første kontrollerte landingen på en komet, forventer astronomene å få kunnskap og data som de har drømt om i årevis.
Budbringere fra fortiden

Astronomene kaller nemlig kometene for «budbringere fra fortiden». De er skitne snøballer som inneholder urstoffet som solsystemet ble laget av for 4.6 milliarder år siden. Forskerne vet ikke så mye om kometenes bestanddeler, annet enn at de har vært nesten uberørte siden opprinnelsen.

Flere forsøk har vært gjort på å finne ut hva kometer består av, men det er ingen tvil om at hvis ESA lykkes med landingen i 2014 vil instrumentene på Philae gi de beste svarene til nå. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus