Kuppanklager mot opposisjonspolitikere i Sudan

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regimet i Sudan har tiltalt 25 opposisjonspolitikere for alt fra ulovlig våpenbesittelse til terrorisme i forbindelse med et påstått kuppforsøk sist sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De 25 ble hentet av væpnede politifolk i sine hjem for fire måneder siden og anklaget for å ha planlagt et kupp. Siden har de sittet i varetekt, der flere av dem nylig innledet en sultestreik.

Forsvarernes forsøk på å få dem løslatt, er avvist av myndighetene. Nå foreligger tiltalen, som lyder på alt fra ulovlig våpenbesittelse til delaktighet i opprør, ulovlig militær trening, organisert kriminalitet og terrorisme, opplyser landets justisminister Mohamed Ali al-Mardi.

Blant de pågrepne er lederen for Umma-partiet for reform og fornyelse, Mubarak al-Fadil, og visegeneralsekretæren i Det demokratiske unionistpartiet (DUP), Ali Mahmoud Hassanein.

Politiet i Khartoum jaget søndag rundt 40 studenter ved Universitetet i Khartoum, da de marsjerte mot Justisdepartementet for å overlevere et brev med krav om løslatelse av de 25 opposisjonspolitikerne. Regimet i Sudan forlenget nylig forbudet mot å rapportere om det påståtte kuppforsøket de 25 anklages for å ha deltatt i.

Amnesty International anklager myndighetene for å ha torturert flere av fangene, i et forsøk på å tvinge fram tilståelser. Dette benekter regjeringen i Khartoum, som truer med å saksøke menneskerettsorganisasjonen over anklagene.

FNs menneskerettsutsending i Sudan, afghanske Sima Samar, har gitt uttrykk for bekymring over arrestasjonene og bedt myndighetene i Khartoum vise større åpenhet i saken. (©NTB)