Kuppanklager mot opposisjonspolitikere i Sudan

Regimet i Sudan har tiltalt 25 opposisjonspolitikere for alt fra ulovlig våpenbesittelse til terrorisme i forbindelse med et påstått kuppforsøk sist sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 25 ble hentet av væpnede politifolk i sine hjem for fire måneder siden og anklaget for å ha planlagt et kupp. Siden har de sittet i varetekt, der flere av dem nylig innledet en sultestreik.

Forsvarernes forsøk på å få dem løslatt, er avvist av myndighetene. Nå foreligger tiltalen, som lyder på alt fra ulovlig våpenbesittelse til delaktighet i opprør, ulovlig militær trening, organisert kriminalitet og terrorisme, opplyser landets justisminister Mohamed Ali al-Mardi.

Blant de pågrepne er lederen for Umma-partiet for reform og fornyelse, Mubarak al-Fadil, og visegeneralsekretæren i Det demokratiske unionistpartiet (DUP), Ali Mahmoud Hassanein.

Politiet i Khartoum jaget søndag rundt 40 studenter ved Universitetet i Khartoum, da de marsjerte mot Justisdepartementet for å overlevere et brev med krav om løslatelse av de 25 opposisjonspolitikerne. Regimet i Sudan forlenget nylig forbudet mot å rapportere om det påståtte kuppforsøket de 25 anklages for å ha deltatt i.

Amnesty International anklager myndighetene for å ha torturert flere av fangene, i et forsøk på å tvinge fram tilståelser. Dette benekter regjeringen i Khartoum, som truer med å saksøke menneskerettsorganisasjonen over anklagene.

FNs menneskerettsutsending i Sudan, afghanske Sima Samar, har gitt uttrykk for bekymring over arrestasjonene og bedt myndighetene i Khartoum vise større åpenhet i saken. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus