- Veien til likestilling går gjennom mannen

- Veien til likestilling går gjennom mannen
- Veien til likestilling går gjennom mannen

Norge er på andreplass på verdens likestillingsindeks. - For å komme på topp må vi ha fokus på mannsrollen, sier Karita Bekkemellem. Manuela Ramin-Osmundsen mener at vi ikke kan være fornøyde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BIlde:

Tidligere Barne - og likestillingsminister Karita Bekkemellem flankert av blant annet Knut Haavik Jørgen Lorentzen, Heikki Holmås og Arve Juritzen i Mannspanelet. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .

- Vi må ha mer fokus på mannen, og mannen som pappa og omsorgsperson. Vi må endre barneloven slik at pappa får like rettigheter til barna sine. Det vil være en viktig debatt fremover at man ikke skal diskrimineres fordi menn er menn, sier nylig avgått Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem til ABC Nyheter.

Bekkemellem mener at det å ha fokus på mannen i likestillingsspørsmål vil komme kvinnen til gode ved at hun vil høste gevinster av arbeidet.

- For å komme på topp likestillingsmessig må vi ha fokus på mannsrollen, slår hun fast.

Økt fokus på mannen som omsorgsperson og pappa vil åpne veien for at kvinner kan delta mer aktivt i arbeidslivet, for eksempel i krevende lederstillinger, mener Bekkemellem.

- Det handler om at kvinner tjener mindre enn menn per time. I tillegg så jobber mange kvinner i det jeg vil karakterisere som uverdige deltidsstillinger. Det oppleves som en provokasjon, og ingen mann ville blitt tilbudt en 15 prosent stilling. Dette er helt uverdige tilstander i Norge i 2007. Utfordringen når det gjelder kvinner og arbeidsliv er altså todelt: lav stillingsbrøk og lønn, sier hun.

Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen sier til ABC Nyheter at hun vil fortsette det arbeidet som er igangsatt i fohold til menn og likestilling og at regjeringen vil fortsette med å synliggjøre mannsrollen.

Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen vil sette fokus på minoritetskvinner. Foto: Heiko Junge / Scanpix.Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen vil sette fokus på minoritetskvinner. Foto: Heiko Junge / Scanpix.

Slått av Sverige

Torsdag publiserte World Economic Forum en rapport om hvordan det står til med likestilling i verden. De har rangert 128 land etter hvor gode de er på likestilling innenfor fire områder:

1. Økonomisk deltakelse og muligheter
2. Utdanning
3. Politikk
4. Helse

De fire første plassene innehas av fire nordiske land, med Sverige på førsteplass, mens Norge følger på plassen etter. På de neste plassene finner vi henholdsvis Finland og Island.

- Vi kan ikke vært fornøyd med å bli slått av Sverige, sier en lattermild Karita Bekkemellem, før hun korrigerer til at det ikke er noe nederlag å være på andre plass.

I motsatt ende av skalen finner vi Jemen, Tsjad, Pakistan og Nepal.

- Kan ikke være fornøyde

Barne- og likestillingsministeren hadde fredag ettermiddag ikke lest rapporten fra World Economic Forum, men påpeker at vi ikke kan være fornøyde, selv om vi ligger høyt oppe på listen.

- Fremdeles finnes det grupper i Norge som vi ikke ser. Jeg tenker blant annet på minoritetskvinner og kvinner med funksjonshemninger, sier hun til ABC Nyheter.
- Og vi har store utfordringer innenfor likelønn mellom kvinner og menn.

Fornøyd med eget arbeid

Karita Bekkemellem høstet mye kritikk da hun satte sammen mannspanelet. Dette var et ledd i arbeidet med verdens første stortingsmelding om menn, mannsroller og likestilling.

Vil du ta noe av æren for at Norge er så høyt oppe på listen?

- Jeg skal være forsiktig med å ta æren, men det er klart at det er Arbeiderpartiets kvinnebevegelse som har mye av æren, sier en tydelig stolt Karita Bekkemellem.

- Vi har satt likestilling på dagsorden - det har ingen konservative partier gjort.

Hva føler du med hensyn til at du måtte gå til tross for at Norge er på andreplass i verden når det gjelder likestilling?

- Jeg har sagt mange ganger at jeg var i gang med et viktig politisk arbeid som jeg gjerne skulle fått sluttført. Jeg skulle gjerne fått lagt frem den første Stortingsmeldingen om menn og likestilling. Jeg hadde også håpet at jeg hadde fått lagt frem en ny barnelov, der pappa får økte rettigheter i forhold til barn.

Men Bekkemellem mener likevel at hun fikk utrettet mye i sine drøye to år som likestillingsminister.

- Det å ha lagt frem en historisk ekteskapslov er det som betyr aller mest.

- Jeg er også utrolig stolt over et mannspanel som skal gi innspill til en stortingsmelding om likestilling. Jeg følger arbeidet i panelet særdeles tett, sier Karita Bekkemellem.

Les et sammendrag av rapporten fra World Economic Forum her.
Les hele rapporten her (stort dokument).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus