Stange flagger på halv stang

Flagget på Stange rådhus ble firt på halv stang da det fredag ble kjent at en av kommunens innbyggere ble drept i Afghanistan torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flagget ved rådhuset i Stange ble fredag firt på halv stang. Både den drepte og den skadde soldaten i Afghanistan kommer fra Stange kommune i Hedmark. Foto: Jens Erik Jensrud, Hamar Arbeiderblad / SCANPIX.Flagget ved rådhuset i Stange ble fredag firt på halv stang. Både den drepte og den skadde soldaten i Afghanistan kommer fra Stange kommune i Hedmark. Foto: Jens Erik Jensrud, Hamar Arbeiderblad / SCANPIX.

Stange/Oslo (NTB-Hilde C. Kristiansen): Rundt 200 personer deltok i en minnestund i Stange fredag, der det ble lagt ned blomster til minne om Kristoffer Sørli Jørgensen.

22-åringen ble drept av en veibombe under tjeneste i Maimana nord i Afghanistan torsdag.

En 20 år gammel kamerat, også han fra Stange, ble alvorlig skadd.

I rådhuset er det lagt ut kondolanseprotokoll, og det vil bli minnemarkering i Stange kirke.

- Det var med fortvilelse og sorg vi mottok budskapet om at unge gutter herfra var involvert i denne tragiske hendelsen. Stange er et lite sted, derfor er dette noe som berører alle. På vegne av kommunen og innbyggerne vil jeg uttrykke min dypeste medfølelse med Kristoffer Sørli Jørgensens pårørende og venner, sier ordføreren i Stange, Nils Amund Røhne (Ap) til NTB.

Spilte fotball
Ordføreren kjenner familien til den avdøde 22 åringen personlig. Da ABC Nyheter snakket med ham fredag, var han på vei for å snakke med familien til gutten som ble skadet.

Den skadde gutten var på samme alder som avdøde.

– Det er klart dette preger stemningen i kommunen. I tettstedet Stange er det omtrent 3000 innbyggere. Vi lever i et forholdsvis gjennomsiktig lokalsamfunn, og jeg regner med at fok vil vise omtakte og omsorg for dem som er berørt.

Røhne forteller at det har vært flagget på halv stang i kommunen og at det har vært avholdt minnestund i skolene Kristoffer gikk på.

– Det har vært stor pågang av venner og andre som vil skrive i kondolanseprotokollen vi har lagt frem i rådhuset. Rådhuset holder åpent fredag og lørdag mellom klokken 11 og 15 for folk som vil skrive i kondolanseprotokollen.

Ordføreren har selv tidligere snakket med avdøde da han var hjemme på permisjon.

Tirsdag dro 22-åringen tilbake til Maimana etter sin siste permisjon.

Røhne beskriver ham som en aktiv gutt preget av entusiasme.

- Mitt inntrykk av Jørgensen er at han så på Afghanistan-tjenesten som meningsfylt. Han var også aktiv på fritiden med blant annet å sparke fotball med sivilbefolkningen, sier Røhne.

Jørgensen var på vei til skytetrening da bomben gikk av torsdag. I Afghanistan tjenestegjorde han som vognfører i staben til den norskledede styrken i Maimana.

Jørgensen hadde tilhørighet til Opplandske Heimevernsdistrikt 05.

Alle berørt

Hedmarkskommunen Stange fikk med ett Afghanistan-situasjonen tett innpå seg. Den nyvalgte ordføreren ble innhentet av fortiden. Han har i sju år ledet Norsk Folkehjelps utenlandsavdeling, der kampen mot minerydding har vært en av de viktigste oppgavene.

- Det er slutt på den tiden da fredlige kommuner på landsbygda i Norge ikke er en del av den internasjonale verden. Vi har verden tett innpå oss, og alle blir berørt av det som skjer internasjonalt. Men det er nært og sterkt å oppleve en slik situasjon som ordfører, medgir Røhne.

Les også
- Uvirkelig å oppleve krig

Soldaten var 22 år