Svekket sin egen sak

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blodverdi-bevisene Michael Rasmussen la fram for å renvaske seg selv torsdag, tolkes av eksperter som sterke antydninger til dopingmisbruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Michael Rasmussen la frem «bevis» for at han er uskyldig i bruk av ulovlig dopingmidler. Eksperter mener dog prøvene idikerer bruk at forbudte stoffer. (Foto: Scanpix)Michael Rasmussen la frem «bevis» for at han er uskyldig i bruk av ulovlig dopingmidler. Eksperter mener dog prøvene idikerer bruk at forbudte stoffer. (Foto: Scanpix)

København (NTB-Ritzau): Syklisten med kallenavnet «Kyllingen», innrømmet først å ha bløffet om hvor han oppholdt seg i ukene før Tour de France. Det kostet dansken seieren i rittet, jobben i Rabobank og tidenes ripe i lakken.

For å bevise at han var ren for doping under selve rittet, la Rasmussen fram blodverdiene fra prøver tatt under Tour de France.

Tallene fikk danske og tyske dopingeksperter til å rynke på nesen.

Rasmussens hematokrittverdier (prosentvis antall røde blodlegemer) var 40,3 da rittet startet 5. juli og 43,1 midtveis (17. juli). Dagen før han ble sendt hjem i skam (24. juli) var verdien steget til 43,9.

Normalt vil hematokrittverdien synke i perioder med hard fysisk aktivitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når man ser verdiene stige i løpet av et slikt ritt, er det en smule mistenkelig. Muligheten for at blodet er manipulert er stor, men det lar seg ikke bevise. Fysiologiske forklaringer som oppkast og diaré kan også være en forklaring, sier den tyske professoren Walter Schmidt til Jyllands-Posten.

Ifølge lege Rasmus Damsgaard, ansvarlig for antidopingprogrammet i det danske laget Team CSC, hadde hans ryttere og Michael Rasmussen motsatt kurve på utviklingen i hemoglobinverdiene (molekyler i de røde blodlegemene).

– De sju CSC-rytterne som fullførte Tour de France hadde hemoglobinverdier som falt mellom 12 og 22 prosent, og det er helt normalt. Om det motsatte skjer, er det tegn på at man har fått blodtransfusjon. Vi mener at en stigning i hemoglobinverdiene alene under ritt som Tour de France, bør utgjøre en sanksjonsmulighet, slår Damsgaard fast.

Michael Rasmussen offentliggjorde blodverdiene sine for å underbygge sin troverdighet og løfter om at han aldri har misbrukt doping.

Det greide han ikke denne gangen. (©NTB)