- Mulig hevn mot norske styrker i Afghanistan

- Mulig hevn mot norske styrker i Afghanistan
- Mulig hevn mot norske styrker i Afghanistan

Norge har mistet sin tredje soldat i Afghanistan. Veibomben var trolig en hevn for de norske styrkenes offensiv den siste tiden, mener Afghanistan-kjenner Arne Strand.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maimana/Oslo (NTB-Birgitte Iversen/Mette Bjørberg Estep): En norsk soldat i 20-årene ble drept og en annen hardt såret i veibombeangrepet mot et norsk sivilt kjøretøy i Maimana nord i Afghanistan torsdag kveld.

Bilen var merket med norsk flagg og ISAF-symbolet.

Soldaten som ble såret, også han i 20-årene, skal være hardt skadd og lå fredag på operasjonsbordet.

Bruk av veibombe tyder på at angrepet var nøye planlagt. Man vet akkurat hvem man har blinket seg ut. Det betyr at det er en sterkere motstand mot de norske styrkene i nord enn man før har antatt, sier Strand, som jobber ved Christian Michelsens institutt i Bergen, til NTB.

Han peker på at det siste halvåret har vist en svært negativ utvikling for de norske styrkene i nord, med en rekke voldshandlinger rettet mot styrkene. Han tror den utviklingen bare vil bli verre fremover.

- En grunn er at de norske styrkene har begynt å innta en mer offensiv holdning den siste tiden, hvor de har gått aggressivt ut i områder utenfor sitt kjerneområde. De har på mange måter invitert til å bli slått hardt tilbake mot, ved å tråkke inn i andres bed, sier Strand.

Han mener angrepet er en ny bekreftelse på at fiendebildet i nord er langt mer komplisert enn man har vært villig til å ta innover seg.

Tredje drepte

De to norske soldatene var på vei til en skytebane cirka 7-8 kilometer nord for den norske leiren i Maimana da bomben gikk av. Både den drepte og den skadde soldaten tilhører stabiliseringsstyrken, det såkalte PRT-teamet, i Maimana.

Det er den tredje norske soldaten som er blitt drept i Afghanistan.

I 2004 ble soldaten Tommy Rødningsby drept og en annen nordmann skadd da kolonnen deres ble angrepet med raketter i Kabul.

23. juli 2007 ble den norske spesialsoldaten Tor Arne Lau-Henriksen drept på patrulje sør for Kabul.

- Umulig å sikre seg
Angrepet mot de norske soldatene i Maimana skjedde to til tre timers kjøretur fra området der norske soldater har vært i harde kamper de siste dagene, opplyste generalmajor Roar Sundseth på en pressekonferanse torsdag.

Han bekrefter at stabiliseringsstyrken har deltatt i disse operasjonene.

- Det er omtrent umulig å sikre seg hundre prosent mot veibomber. Det er mange forskjellige utløsningsmekanismer og soldatene kaller dette en feig måte å angripe på, sier generalmajoren som er nestkommanderende ved Fellesoperativt Hovedkvarter.

Minner om risikoen
Torsdagens hendelse er en påminnelse om risikoen ved slike oppdrag¸ sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

- Det er med stor sorg jeg har mottatt meldingen om at vi har mistet en av våre soldater i Afghanistan mens en annen er hardt skadd, sa Strøm-Erichsen (Ap) til NTB torsdag kveld.

Forsvarsministeren ga uttrykk for sin dype medfølelse med familien til de to soldatene og selvsagt også med deres kollegaer.

- Selv om vi gjør det vi kan for å unngå slike tragiske hendelser, er dagens tap av menneskeliv en sterk påminnelse om risikoen knyttet til denne type oppdrag, sier Strøm-Erichsen som understreker at det likevel er like trist når det skjer.

Hun understreker også at torsdagens tragiske tap ikke endrer noe på den politikk som er fastlagt.

De to soldatene deltok ikke i noen aksjon da bomben gikk av, men den tragiske hendelsen er likevel en påregnelig hendelse. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus