En norsk soldat drept og en såret

En norsk soldat drept og en såret
En norsk soldat drept og en såret
Artikkelen fortsetter under annonsen

En nordmann ble drept og en hardt såret av veibombe i Afghanistan torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Illustrasjonsfoto: Scanpix / Forsvaret
Norske styrker fra PRT Camp Meymaneh rykker fram til QRF i operasjonsområdet.

Vi gjør oppmerksom på at bildet bare er et illustrasjonsfoto.

Foto: Forsvaret / SCANPIX.

Veibomben skal ha gått av klokken 19.07 afghansk tid

De to norske soldatene var på vei til en skytebane cirka sju-åtte kilometer nord for den norske leiren i Meymaneh da bomben gikk av. To kolleger som fulgte dem i et kjøretøy like bak fikk den sårede ut av bilen og fraktet ham tilbake til leiren.

Vedkommende karakteriseres som hardt skadd, men stabil.

Den skadde blir nå tatt hånd om av et kirurgisk team besteående av tysk og norsk personell.

Både den drepte og den skadde soldaten tilhører stabiliseringsstyrken i Meymaneh.

Bilen de kjørte var en Toyota Landcruiser.

Forsvaret ønsker ikke å gå ut med navn før de er sikker på at de pårørende er varslet, men flere medier melder i kveld at de to soldatene begge skal være i tyveårene.

– Vi kommer til å gjøre vårt ytterste for å ivareta soldatkameratene i Afghanistan, fortalte nestkommanderende ved Fellesoperativt hovedkvarter ved Jåttå, Roar Sundseth på kveldens pressekonferanse klokken 20.

- Ser ingen sammenheng
Tidligere i dag ble det kjent at norske soldater skal ha tatt livet av 25 Taliban-soldater i de siste dagers harde kamper i Afghanistan. På pressekonferansen i kveld uttalte Roar Sundseth at de ikke ser noen sammenheng mellom operasjonene de siste ukene og dagens hendelse.

– Vi har ingen liv å miste i Afghanistan. Vi vil sette oss nøye inn i hendelsesførløpet for å se om det er noe vi bør endre på. Men vi må være forberedt på å ta tap, fortalte Sundseth.

Han karakteriserer operasjonene i Afghanistan som operasjoner forbundet med stor fare. Dagens angrep beskriver han som feigt. Han vil likevel ikke spekulere i hvem som står bak.

På spørsmål om hva Forsvaret gjør nå, svarte Sundseth at de har rutiner de følger i slike tragiske hendelser, og at operasjonene vil gå som normalt.

- Hevnaksjon
Afghanistan-ekspert Arne Strand tror veibomben som tok livet av en norsk soldat torsdag, var en hevnaksjon for de norske styrkenes offensiv den siste tiden.

– Bruk av veibombe tyder på at angrepet var nøye planlagt. Man vet akkurat hvem man har blinket seg ut. Det betyr at det er en sterkere motstand mot de norske styrkene i nord enn man før har antatt, sier Afghanistan-ekspert Arne Strand ved Christian Michelsens institutt i Bergen til NTB.

Tilsammen tre drept

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagens drepte er den tredje norske soldaten som er blitt drept i Afghanistan.

I 2004 ble soldaten Tommy Rødningsby drept og en annen nordmann skadd da kolonnen deres ble angrepet med raketter i Kabul.

23. juli 2007 ble den norske spesialsoldaten Tor Arne Lau-Henriksen drept da han var på patrulje sør for Kabul.


Pårørende til soldater i området kan kontakte Forsvaret på telefonnummer 815 73 520.