Her lander hun Discovery

Her lander hun Discovery
Her lander hun Discovery
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pamela Melroy den andre kvinnen i rekken, som i løpet av NASAs 50 år lange historie har landet en romferge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pamela Melroy ble onsdag den andre kvinnen i NASAs historie til å lande en romferge. (Foto: Scanpix)Pamela Melroy ble onsdag den andre kvinnen i NASAs historie til å lande en romferge. (Foto: Scanpix)

Discovery kom tilbake til jorden rett etter klokken 19.00 norsk tid onsdag, etter en 15-dagers tur i rommet.

I løpet av elleve dager ved den internasjonale romstasjonen ISS har mannskapet på Discovery installert en ny modul, Harmony, som vil bli tilknytningspunkt for det europeiske laboratoriet Columbus og det japanske laboratoriet Kibo.

På grunn av forsinkelser, som følge av blant annet ulykken med romferga Columbia i 2003, ligger leveransen av laboratoriene fem år etter skjema.

Målet er nå å få Columbus på plass i desember. Men NASAs framdriftsplaner gikk nesten i vasken da et solcellepanel ble ødelagt på to steder forrige uke.

For å reparere skadene på det 33 meter lange panelet måtte astronaut Scott Parazynskin gjøre en enestående romvandring til helt ytterst på romstasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den vellykkede reparasjonen sikrer at romstasjonen får nok energi. Ustabile forhold kunne ifølge NASA blitt en trussel for videre utbygging av romstasjonen.

Da Discovery kom tilbake etter et krevende oppdrag i rommet ble Pamela Melroy den andre kvinnen i rekken, som i løpet av NASAs 50 år lange historie har landet en romferge.

Hun tok over spakene 50.000 fot over bakken og styrte den 100 tonn tunge ferga trygt ned.

Les også: Et historisk øyeblikk