EU: - Piloter må kontrolleres

EU: - Piloter må kontrolleres
EU: - Piloter må kontrolleres
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonen beklager feilinformasjon, og slår fast at piloter må igjennom sikkerhetskontroll på flyplasser. – Vi håper at debatten nå blir lagt død, sier Luftfartstilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et brev til ABC Nyheter i dag beklager EU-kommisjonen at de ga feil informasjon da de konkluderte med at piloter kan fritas for sikkerhetskontroll ved norske flyplasser.

Les brevet her.

I går skrev EU-kommisjonen til ABC Nyheter at det i EU-forordning 2320/2002 finnes en hjemmel som åpner for at særskilte grupper kan unntas fra sikkerhetsbestemmelsene. Det er denne hjemmelen som er blitt brukt når Luftfartstilsynet har gitt dispensasjon for tollere og polititjenestemenn.

EU-kommisjonen bekreftet at denne hjemmelen også kan brukes for å frita flygere for sikkerhetskontroll på flyplasser i Norge.

- Veldig tilfreds

I dag slår kommisjonen kontra, og konkluderer med det motsatte, nemlig at piloter ikke kan fritas for sikkerhetskontroll.

- Vi er veldig tilfreds, og konklusjonen er helt i tråd med vår oppfatning av regelverket. Vi har fulgt EU-kommisjonens tolkning, og gjort det samme som de har gjort i resten av EU og EØS, sier informasjonsdirektør Bjørn Friis i Luftfartstilsynet til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi håper nå at debatten om pilotene blir lagt død, og at de innser at det ikke er noe Luftfartstilsynet kan gjøre, sier han.

Ønsker å gjøre hverdagen lettere for pilotene

- Til pilotene vil jeg si: Vi vil gjøre det beste for at arbeidsdagen skal bli enklere, men som vi har sagt tidligere så kan vi ikke unnta piloter fra sikkerhetskontroll. Vi håper på en god dialog fremover, sier Friis.

Kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor sier til ABC Nyheter at Avinor arbeider med å gjøre hverdagen lettere for pilotene ved at du bygger om flyplassene.

- Vi ser at det på en del flyplasser er nødvendig for pilotene å gå inn og ut av det sikkerhetskontrollerte området for å gå på toalettet og gjøre andre ærender. Det skal ikke være nødvendig å gå inn og ut av sikkerhetsområdet, og det er dette vi jobber med å utbedre, sier Narvesen.

Les også:

Piloter får EU-støtte
EU snur i pilotsaken