Angriper sin nye sjef på Facebook

Angriper sin nye sjef på Facebook
Angriper sin nye sjef på Facebook
Artikkelen fortsetter under annonsen

Journalist brukte internett til å få ut sin aggresjon over nyansatt redaktør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag ble det klart at det anerkjente filmbladet Film & Kino får ny redaktør.

Konstituert redaktør Ingvald Bergsagel går av og inn kommer Geir Kamsvåg som tidligere har vært redaktør for mer kommersielle filmblader som Filmmagasinet og Film.

Dette har satt sinnene i kok blant enkelte av bidragsyterne til Film & Kino og i dag ble følgende melding postet på Facebook-gruppen «Film&Kino; verdens beste filmtidsskrift»:

Styret i FILM&kino har herved bestemt at Geir Kamsvåg (tidl. redaktør i bl.a Filmmagasinet og Film) skal overta etter Ingvald Bergsagel i film&kinos redaktørstol fra januar 08.

For mange av oss er dette komplett uforståelig og et vanvittig prosjekt som begraver film&kinos visjon og stolthet en gang for alle
.

Med mindre Kamsvåg føler seg ferdig som kommers redaktør og ønsker å satse på seriøse, nysgjerrige og dyptpløyende filmomtaler, kan vi altså se langt etter Norges eneste Skikkelige Filmblad.

Da kunne styret like gjerne lagt det ned i juni. Dette er egentlig verre.)
Trist og tung hilsen, Charlotte.

Reagerer fortsatt

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Charlotte Glaser Munch har vært fast tilknyttet Film & Kino som skribent i ti år. Hun er også administrator av Facebook-gruppen.

Til ABC Nyheter sier at hun fortsatt fordøyer nyheten om redaktørskiftet:

- Jeg kan ikke si så mye ennå, ettersom jeg reagerer fortsatt. Dette er Norges eldste filmblad som legger seg på et dypt nivå. Vi vil ikke fri til publikum og er for de spesielt interesserte. Jeg vet ikke nok om Geir Kamsvåg, men det jeg vet er at han har vært redaktør av filmblader som legger seg på en svært kommers linje. Det kan selvfølgelig være at han har en visjon om å føre Film & Kinos arv videre, men faren for at dette blir et like glanset blad som alle andre er stor.

På spørsmålet om hvorfor hun valgte å legge ut sin misnøye på Facebook svarer Charlotte at hun ser på dette som sin hjemmearena.

- Jeg var nødt til å gå ut og mene noe her.

Som forventet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Påtroppende redaktør Geir Kamsvåg er ikke overrasket over Facebook-innlegget.

- For meg er ikke dette uventet. Jeg kjenner ikke Charlotte Glaser Munch, men det er ikke en uventet reaksjon. Jeg kan ikke uttale meg ytterligere for jeg har faktisk ikke signert papirene ennå. Det jeg kan si er at det har vært årlige forslag om å legge ned Film & Kino og dermed må det endringer til for å få flere lesere. Endringer gjør alltid at noen blir redde, sier han til ABC Nyheter.

Liten sjanse for å fortsette
Glaser Munch tviler på om hun må forholde seg til Kamsvåg som sjef.

- Akkurat nå vil jeg si at det er en liten sjanse for at jeg forsetter i jobben. Det er iallfall veldig usikkert. Da måtte det være at Geir Kamsvåg overbeviser oss om at han vil fortsette Film & Kino som det er i dag.

Munch uttrykker sterk misnøye over Film & Kinos styre i denne saken.

- Jeg forstår ikke hva de tenker og synes at dette virker feigt. Jeg synes det er forskrekkelig dersom bladet skal bli til et hvilket som helst filmblad.

- Ikke mer kommersielt
Administrerende redaktør i Film & Kino, Lene Løken avviser på det sterkeste at redaktørskiftet kommer til å bety mer kommersialisering av tidsskriftet:

- Styret i Film & Kino har vedtatt mål og redaksjonelle retningslinjer for tidskriftet Film & Kino som enhver redaktør plikter å følge. Av disse går det fram at vi skal være Norges ledende filmpolitiske og filmanalytiske tidsskrift og bidra til å fremme interessen til film, kino og video. Film & Kino skal være det ledende forum for film, kino og kulturdebatt og være det foretrukne tidsskrift for bransjen og beslutningstagere. Dette betyr at det er styret i Film & Kino som legger lista for tidsskriftets redaksjonelle linje. Det er styret som har vedtatt hvordan bladet skal være. Geir kjenner disse målene og sier det blir spennende å lage et slikt blad, sier hun til ABC Nyheter.

Gi ham en sjanse

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Løken mener at Munch bør gi Kamsvåg en sjanse.

- Det er registrert at Charlotte Glaser Munch uttrykker misnøye før hun i det hele tatt har hatt muligheten til å vurdere hvorvidt Kamsvåg ønsker å satse på seriøs, dyppløyende journalistikk. Hun uttaler seg om en redaktør som ennå ikke har tiltrådt på bakgrunn av et annet blad som han nå er redaktør for. Dette gjør hun uten å ta hensyn til de retningslinjer og mål som er trukket opp av styret som vil ivareta den filmpolitisk linje tidsskriftet har ligget på.

Ifølge Løken har Film & Kinos trofaste lesere ingen ting å frykte i framtiden. Hun forteller at det skal skje en omlegging fra nyttår der tidsskriftet reduserer antall trykte nummer og starter et ukentlig nyhetsbrev på nett.

- Jeg synes ikke nåværende lesere av Film & Kino har noe å frykte. Tvert imot synes de skal glede seg til ukentlig nyhetsbrev i tillegg til produktet de kjenner. Jeg håper de blir med oss på ferden.

Nåværende redaktør Ingvald Bergsagel vil ikke kommentere styrets avgjørelse.

- Alt jeg kan si er at jeg søkte på jobben og synes det er synd at jeg ikke fikk den, sier han.

Bransjeorganisasjonen Film & Kino vedtok i juni fortsatt å utgi tidsskriftet Film & Kino, som ble opprettet i 1916, i papirutgave - til tross for bare 1600 abonnenter og 8000 lesere.