Avviser ikke dødsstraff for homofile

Avviser ikke dødsstraff for homofile
Avviser ikke dødsstraff for homofile
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nestleder i Islamsk Råd og styremedlem i Oslo Arbeidersamfunn avviser ikke dødsstraff for homofile. - Asghar Ali bør trekke seg fra styrevervet , sier Lars Gule.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg kan ikke forstå hvordan Asghar Ali kan finne det forenelig å ha uklar holdning om dødsstraff for homofile og samtidig ha styremedlemskap i Oslo Arbeidersamfunn. Det er det ikke, sier førsteamanuensis i flerkulturell forståelse ved Høgskolen i Oslo og tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Lars Gule, til ABC Nyheter.

Det var under en debatt i regi av homo-studentforeningen «Skeivt Forum» onsdag at Asghar Ali nektet å ta stilling til om han er tilhenger eller motstander av dødsstraff for homofile.

Gule, som var til stede under debatten, mener det også er problematisk at Oslo Arbeiderparti ikke sørger for at fremtredende tillitsvalgte står for partiets grunnverdier.

- Da gjør man innvandrerne en bjørnetjeneste, man tar dem ikke på alvor. Det er stas å ha på dem på listene, men de behøver ikke å stå for noe som helst, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Så jeg oppfordrer Oslo Arbeiderparti til å avklare denne saken i overensstemmelse med partiets grunnleggende verdier. Og gjentar oppfordringen til Asghar Ali om å trekke seg fra vervet av hensyn til Oslo Arbeidersamfunn.

Gule mener også at likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen, som er medlem av samme parti, bør ta stilling til denne saken.

- Jeg tar sterk avstand fra uttalelsen. Jeg er imot dødsstraff og dette er en farlig holdning å legitimere, og spesielt ille er dette overfor homofile, kommenterer Manuela Ramin-Osmundsen overfor ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi vil skape et samfunn som har plass til alle og dette er et dårlig bidrag, sier hun videre.

- Indirekte støtte

Iran praktiserer dødsstraff for homofile og under møtet onsdag var Alis kommentar til dette:

- De er shiamuslimer. Jeg vil ikke ta stilling til det, for jeg vet ikke hva de begrunner disse lovene med, melder Østkantavisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lars Gule mener at Ali ved ikke å ta stilling i saken indirekte støtter dødsstraffen som praktiseres av Iran.

- Henvisning til teologisk begrunnelse for ikke å kunne svare på spørsmålet, er rett og slett utakseptabel. Det er en bortforklaring av en indirekte støtte til Iransk dødsstraff, sier han.

Til ABC Nyheter sier Asghar Ali:

- Nå har jeg akkurat brent meg på det jeg har sagt til andre journalister, så da får jeg være kjip mot alle. Har du spørsmål får du sende dem på mail.

- Fagbevegelsen står for noe annet

Asghar Ali har tidligere jobbet som rådgiver for Likestillingssenteret, som i dag heter Likestillings- og diskrimineringsombudet. Der var man ikke kjent med Alis standpunkt i saken mens han jobbet der, opplyser Bjørg Unstad, leder av samfunnsavdelingen hos ombudet. Nå må Arbeiderpartiet komme til bunns i saken, mener hun:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi synes arbeiderpartiet må finne ut av hva Asghar Ali faktisk mener om dødsstraff av homofile. Og hvis det er sånn at han er tilhenger av dødsstraff, så bør han si fra seg sitt verv i Oslo Arbeidersamfunn, sier Bjørg Unstad til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er Asghar Ali ansatt som forbundssekretær i EL og IT Forbundet, et LO-forbund med 37.000 medlemmer.

Leder i forbundet, Hans O. Felix, er ukjent med Alis uttalelser når ABC Nyheter tar kontakt.

- Jeg ønsker ikke å uttale meg fordi saken er ukjent for meg, men du forstår sikkert at fagbevegelsen står for noe annet.

- Han har overhodet ikke representert forbundet i denne sammenheng. Hva som er hans menneskesyn vil jeg ha fra ham selv. Hvis forbundet skulle uttale seg, ville vi hatt et annet standpunkt enn det, men jeg vil altså ikke kommentere i første omgang, sier Felix.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktiv i Arbeiderpartiet

Fram til mars 2007 satt Ali i styret i Arbeiderpartiets Internasjonalt forum sammen med statssekretær Espen Barth Eide og stortingsrepresentant Marit Nybakk.

I dag sitter han altså som styremedlem i Oslo Arbeidersamfunn.

Oslo Arbeidersamfunn er en forumsforening i Oslo Arbeiderparti, og med det et partilag/lokallag i Arbeiderpartiet, men ikke tilknyttet et bestemt geografisk område i Oslo.

Ifølge Wikipedia er Oslo Arbeidersamfunn det største partilaget i Arbeiderpartiet.

Da ABC Nyheter kontaktet Oslo Arbeiderparti torsdag ettermiddag ville de ikke kommentere Alis uttalelser før de hadde fått tid til å sette seg inn i saken.

Oppdatert med kommentarer fra Lars Gule (14.43)

Oppdatert med kommentarer fra Manuela Ramin-Osmundsen (17.28)