- Ute av kontroll

- Ute av kontroll
- Ute av kontroll
Artikkelen fortsetter under annonsen

TV-kanaler er stengt og soldater står i gatene i Georgias hovedstad Tbilisi. - Situasjonen er ute av kontroll, sier menneskerettighetsaktivisten Ucha Nanuashvili til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er et sterkt militært nærvær i gatene. Etter at det ble erklært unntakstilstand har spenningen økt, sier direktør ved Menneskerettighetshuset i Tbilisi, Ucha Nanuashvili, til ABC Nyheter.

Soldater sperret av sentrum av Tbilisi torsdag etter at den georgiske presidenten erklærte unntakstilstand og stengte uavhengige medier, melder Reuters.

- Alle uavhengige tv-stasjoner stengt, og staten har tatt kontroll. Signalene fra internasjonale medier har blitt blokkert. Vi mottar kun offisiell informasjon, sier Nanuashvili til ABC Nyheter.

Tiltakene er et forsøk på å stanse seks dager med opptøyer mot regjeringen.

Stormet tv-stasjon
Væpnet politi stormet onsdag lokalene til den viktigste opposisjonelle tv-kanalen og tok den av luften (se video). De ansatte ble tvunget ned på bakken med gevær mot hodet, melder Reuters. Alle uavhengige tv-kanaler har blitt stanset i forbindelse med den 15 dager lange unntakstilstanden.

- Medlemmer av opposisjonen har blitt pågrepet. Det er en virkelig politisk krise i Georgia. Spesialstyrkene tok seg inn i Imedi TV uten rettslige papirer. De anholdt flere journalister i noen timer og ødela utstyr. Noe utstyr ble også beslaglagt, blant annet mobiltelefoner, sier Nanuashvili.

550 skadd
Opposisjonsledere sier til Reuters at de har satt planlagte demonstrasjoner på vent for å unngå at folk blir skadd. Onsdag ble mer enn 550 demonstranter behandlet på sykehus etter konfrontasjoner med politiet.

Saakashvili har rettferdiggjort de hardhendte reaksjonene ved å gi Russland skylden for å ha skapt uro i landet. Han har utvist tre russiske diplomater fra Georgia. Skoler har blitt stengt til neste uke, og det er innført restriksjoner på demonstrasjoner.

- Det kan godt hende noen av opposisjonslederne har kontakt med russerne, men det er feil å si at situasjonen er skapt av russerne. Opposisjonen er forent i kravet om parlamentsvalg til våren, sier Nanuashvili.

- Situasjonen er alarmerende. Den generelle menneskerettighetssituasjonen er katastrofal. Det finnes ikke noe uavhengig rettsvesen.

Krise
Saakashvili, en nær alliert av USA, står overfor sin verste politiske krise siden han kom til makten ved en fredelig revolusjon i 2003.

Hans motstandere har kritisert ham for en autoritær lederstil, brudd på menneskerettighetene og for ikke å ha klart å takle fattigdommen og arbeidsledigheten i landet.

Statsminister Zurab Nogaideli sier myndighetene har klart å avverge et kupp. Saakashvilil sier han har bevis for at russisk etterretning har organisert opposisjonen. Opposisjonsledere har avvist anklagene som absurde.

Forholdet mellom Russland og Georgia er i utgangspunktet svært spent. Saakashvili ønsker Nato-medlemsskap for Georgia, og å gjenvinne to pro-russiske utbryterprovinser. Russland brøt i fjor all transportforbindelse til landet.