Én av ti kan få psykiske senskader

Én av ti kan få psykiske senskader
Én av ti kan få psykiske senskader
Artikkelen fortsetter under annonsen

Soldatveteraner advarer mot at de norske soldatene som sendes til Afghanistan kan få psykiske senskader.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Et eget utvalg av embetsmenn fra flere departementer har vurdert soldatenes og veteranenes rettigheter. Rapporten konkluderer at Norge ikke tar nok vare på sine soldater etter endt tjeneste, skriver Aftenposten.

- Dagens ordning er svært utilfredsstillende. Rapporten er nitrist lesing, sier Anders Grindaker, som selv er veteran og talsmann for Veteranforbundet SIOPS, Sårede i internasjonale operasjoner. Han deltok i referansegruppen til veteranrapporten, og mener norske politikere ikke tør ta tak i problemet.

- Utvalget slår fast at mellom 5 og 16 prosent av soldatene får psykiske senskader, sier han.

Veteranen Frank Andersen sier til Aftenposten at han er glad for at man nå bruker ordet krig om det som skjer i Afghanistan. Lenge har han fryktet at norske myndigheter ikke fullt ut forstår hva som skjer både på slagmarken og inne i hodet på den enkelte soldat.

- Norge er ikke flink nok til å ta vare på soldater med usynlige sår, sier han.

Selv fikk han diagnosen posttraumatisk stressyndrom, og har vært på yrkesrettet attføring siden 2001. Sykdommen kom snikende lenge etter at han kom hjem fra utenlandstjeneste i Libanon og Somalia.

- Jeg føler med dem som er ute nå. De er mine soldatkamerater, uansett om jeg ikke kjenner dem, sier Frank Andersen. (©NTB)

Se også:

Krigsveteraner får for lite hjelp

Risikerer 450 millioner i søksmål