– Naturlig å oppleve Afghanistan-operasjon som krig

– Naturlig å oppleve Afghanistan-operasjon som krig
– Naturlig å oppleve Afghanistan-operasjon som krig
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er helt naturlig at de norske soldatene som deltar i kamper i Nord-Afghanistan opplever at de er i krig, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) bruker ikke betegnelsen krig på de kampene som norske NATO-soldater deltar i i Nord-Afghanistan. Det vil heller ikke statsminister Stoltenberg, selv om han har stor forståelse for at soldatene ser annerledes på det.

- Folkerettslig har krig en helt spesiell stilling og mening, men det er helt naturlig at de som deltar i disse kamphandlingene opplever det som krigslignende kamphandlinger, fordi det er slik det fremstår for dem som er der, sier Stoltenberg.

Han understreker at de pågående operasjonene er helt i tråd med mandat og retningslinjer for ISAF-operasjonen i Afghanistan.

Stoltenberg vil ikke gå inn i noen debatt om hvorvidt 19 og 20 år gamle norske gutter og jenter er tilstrekkelig modne og trent til å takle harde kamper i Afghanistan.

- Forsvaret stiller de strengeste krav til dem som sendes ned og Forsvaret legger den aller største vekt på soldatenes sikkerhet, sier Stoltenberg.

Han er enig i at den sivile innsatsen bør trappes opp i Afghanistan, men avviser at det kan erstatte militær tilstedeværelse.

- For at skal vi få til sivil innsats, må vi ha sikkerhet for hjelpepersonell, sier Stoltenberg. (©NTB)