- Henretter sekt-medlemmer

- Henretter sekt-medlemmer
- Henretter sekt-medlemmer
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kenyanske menneskerettighetsgrupper anklager politiet i landet for å gjennomføre utenomrettslige henrettelser av mistenkte medlemmer av en kriminell sekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FLERE HUNDRE DREPT:
En bølge av påståtte henrettelser fra kenyansk politis side sprer frykt blant folk som har bånd til de drepte. Foto: Scanpix/Reuters.

Kenyansk politi avviste tirsdag anklagene om drap på hundrevis av mistenkte medlemmer av den ulovlige Mungiki-sekten. Menneskerettighetsgrupper i landet har bedt om internasjonal gransking av anklagene, melder Reuters.

I forrige måned anklaget menneskerettighetsgruppene politiet for å henrette Mungiki-medlemmer og dumpe likene deres utenfor hovedstaden Nairobi.

Mandag ba den statlig finansierte, men selvstendig drevne, Kenyanske menneskerettighetskommisjonen (KNCHR) om en internasjonal gransking av henrettelsene. Organisasjonen gir lokalt politi skylden for drap på nærmere 500 Mungiki-medlemmer.

- Skutt i hodet
- Ut fra våre egne registre og våre granskinger har vi identfisert omkring 229 mennesker skutt og drept fra juni til oktober, sier KNCHR-leder Maina Kiai til Reuters.

Kiai mener de døde har en del fellestrekk som kan knytte dem til Mungiki.

- Når man gransker likene ser vi at størsteparten er unge kikuyu-menn fra Kiambu, Muranga, Nyeri og slummene i Nairobi, sier han.

- De fleste av dem har blitt skutt i hodet. I mange av tilfellene har dødsårsaken vært henrettelse med hagleskudd på nært hold.

- Halshugger

Politiet nekter for å ha gjort noe galt i bekjempelsen av gruppen. Mungiki har fått skylden for en rekke halshugginger i Kenya tidligere i år.

- Dette er ekstremt alvorlige anklager som fremmes uten et fnugg av bevis, sier politikommisjonær Hussein Ali.

- Vi utfordrer KNCHR til å legge frem noen form for bevis på disse temmelig grunnløse anklagene. Det må understrekes at denne organisasjonen ikke har noen form for ekspertise innen etterforskning.

Kvasireligiøs
Mungiki-sekten ble grunnlagt tidlig på 90-tallet av medlemmer av Kenyas største stamme, Kikuyuene. Den kvasireligiøse gruppen legger vekt på tradisjonelle verdier i sin retorikk, mens politi og analytikere sier den har mutert til en kenyansk versjon av mafiaen.

Gruppen driver med utpressing og innkreving av beskyttelsespenger, særlig innenfor den kenyanske minibussindustrien. Det er antatt at sekten har medlemmer innen Kenyas politi- og sikkerhetsapparat, samt mektige politikere som bruker medlemmene som leiesvenner.