Ungdom bruker mer piller for å sove

Ungdom mellom ti og 19 år bruker stadig mer sovemedisin, viser tall fra Reseptregisteret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): I løpet av perioden fra 2004 til 2006 har forbruket av sovemedisin blant ungdom her i landet økt med 55 prosent, viser tallene fra Reseptregisteret ved Folkehelseinstituttet.

Ifølge statistikken bruker 4.900 ungdommer sovemedisin i hverdagen. Professor i samfunnsmedisin Steinar Westin liker ikke utviklingen.

- Det har noe å gjøre med en underliggende tanke om at her har vi kjappe løsninger på vanskelige saker, der det finnes en gråsone om hva som er sykdom og hva som ikke er sykdom, sier Westin til Kanal 24.

Sovemedisin kan ha skadelige langtidseffekter på barn og unge fordi hjernen er i modning. Ifølge Westin kan dessuten bruk av sovepiller i ung alder føre til misbruk.

- Det er jo slik at det å bruke tabletter, er å lære opp folk til en spesiell måte å takle vansker på. Starter man veldig tidlig med å tenke løsning med tabletter på unge mennesker er dette et mønster som kan følge en videre i voksenlivet også. Vi vet jo det at misbruksproblemene når det gjelder medikamenter er et betydelig problem i den voksne befolkningen, sier professoren. (©NTB)

Personvernpolicy