Dette kan gå fryktelig galt

Dette kan gå fryktelig galt
Dette kan gå fryktelig galt
Artikkelen fortsetter under annonsen

Martin Andresen tar på seg et voldsomt ansvar når han blir spillende trener i Vålerenga. Sannsynligheten er dessverre stor for at han blir en dårligere fotballspiller – og får en vanskelig start på tr

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Stivner smilet?

Sportskommentator Dag Vidar Hanstad mener både Martin Andresen og Vålerenga tar en stor risiko når landslagskapteinen nå blir spillende manager i Oslo-klubben. Smilet kan fort stivne på den nyansatte Enga-sjefen.

Foto: Scanpix

DAG VIDAR HANSTAD:

Hanstad er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. Han har tidligere vært sportssjef og kommentator i Nordlandsposten, Fædrelandsvennen og Aftenposten. Hanstad har spilt 150 landskamper i håndball og har vært trener på eliteserienivå. Hanstad driver nettstedet sportsanalyse.com

Andresen kan ha rett i at dette er den ultimate utfordringen. I bakgrunnen står en gjeng søkkrike investorer som vil sørge for at han gis de økonomiske forutsetningene for å skape Nordens ledende fotballklubb. Selv nøyer han seg med målsetningen om å vinne den hjemlige serien innen tre år, men er trolig klar over at han ikke får så god tid.

Ikke en gang den nye treneren til Rosenborg vil bli stilt overfor like høye forventninger som treneren, manageren og lagkapteinen Martin Andresen. Ikke minst er spilleren nødt til å innfri for at Vålerenga skal lykkes.

I første omgang er jeg mest bekymret for spilleren. Å lede, og ikke minst sitte med det sportslige ansvaret, vil måtte gå utover landslagskapteinens egen utvikling. Det er opplagt at han vil måtte engasjere seg mer i helheten når han opererer på treningsfeltet. Greit nok at han vil ha et trenerteam rundt seg, men Martin Andresen skal stå til ansvar for resultatene og kommer til å operere deretter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før en sesong der Norge muligens skal spille EM i Sveits og Østerrike, er det synd at landslagskapteinen ikke får en vinter og vår der han kan forberede seg optimalt. For meg er det en smule oppsiktsvekkende hvis mediene har rett i at Åge Hareide støtter valget. Å trekke frem at Hareide selv kombinerte rollene som trener og spiller i Molde, er en dårlig sammenligning. Kravene til treneren er langt tøffere i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skulle Vålerenga komme litt på etterskudd på vårparten, får Andresen det ekstra tøft i EM-oppkjøringen. Dette er en klubb der forventningene er store, selv før de 50 friske millionene kom på bordet og lanseringen av målsetning om å bli best i Norden. Det fikk Petter Myhre erfare denne sesongen. Han ble stadig mer tynget av alvoret etter hvert som laget ikke innfridde. Han hadde tatt over for Kjetil Rekdal og ført laget vekk fra nedrykksstriden. Han klarte ikke å følge opp, men det kunne man akseptere av en ung og uerfaren trener som.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For Andresen er listen lagt mye høyere. Og det i en sesong der det mobiliseres voldsomt også i andre klubber. Rosenborg kom med et varsku mot Valencia på Mestalla i går kveld, Viking er på jakt etter toppspillere landet rundt, mens Brann har en pengesekk som ikke er så fryktelig mye mindre enn Vålerengas. Glem heller ikke veletablerte Lillestrøm og Stabæk.

I går sa Martin Andresen at han vil ta ut laget og være sjefen i Vålerenga. Når det ble opplyst at man ennå ikke vet hvilke personer som skal inngå i trenertemaet rundt manageren, er det forhåpentlig ikke helt sant. Klubbledelsen bør være temmelig sikker på at man har sterke folk rundt mannen som går til verket blottet for trenererfaring. Vi har sett hvordan det har gått med de fleste av disse det siste året.

Når vi i tillegg tar med at Vålerengas spillende trener kommer til å være på reise med landslaget i temmelig mange uker i 2008-sesongen, gjenstår det bare å konkludere med at Martin Andresen har helt rett når han mener dette er den ultimate utfordringen.

For arbeidsgiveren hans er det et risikoprosjekt jeg ikke skjønner at man begir seg ut på.

Les mer på Sportsanalyse.com