Øksemannen på Kato Air blir utvist

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den algeriske mannen som i 2004 angrep kapteinen på et fly på vei fra Bodø til Narvik med øks, blir utvist fra Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bodø (NTB): Det var 29. september 2004 mannen gikk inn i cockpiten på Kato Air-flyet og angrep flykaptein Stein Magne Lian og styrmann Kristian Markus Andresen med en turøks. Flygerne ble slått i hodet, men fikk hjelp av passasjerene til å overmanne mannen. Flyet var bare 50 meter over bakken da flygerne gjenvant kontrollen over Dornier-maskinen ved Naurstad utenfor Bodø.

Den algeriske mannen, som nå soner en straff på 15 års fengsel, ble i lagmannsretten i 2005 dømt for å ha forsøkt å styrte Kato Air-flyet med seks medpassasjerer og to flygere om bord. Mannen var under sekundet fra å lykkes.

Salten politidistrikt opprettet utvisningssak etter at det forelå rettskraftig dom og 14. september i år besluttet Utlendingsdirektoratet (UDI) at han skal utvises fra Norge, skriver Avisa Nordland. Mannen blir imidlertid ikke sendt ut av landet før fengselsstraffen er sonet, tidligst i 2013.

Han hadde fått endelig avslag på sin asylsøknad da han forsøkte å styrte Kato Air-flyet.
Algerieren ble i 2003 dømt i hjemlandet, in absentia, til ti års fengsel for tilhørighet til væpnede islamistiske grupper. (©NTB)