Har mange fiender i Afghanistan

Har mange fiender i Afghanistan
Har mange fiender i Afghanistan
Artikkelen fortsetter under annonsen

De militære analysene av hvem som er de norske styrkenes fiender i Afghanistan er for tynne, hevder forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
På vei i strid
Her forlater en CV-90 den norske leiren i Meymaneh. Foto: Forsvaret/Scanpix.

Oslo (NTB-Jofrid Egeland): Den internasjonale ISAF-styrken som Norge er en del av har utpekt Taliban og al-Qaida som hovedfienden og den største trusselen mot stabilisering i Afghanistan. Men senest tirsdag nektet Taliban-geriljaen for at den sto bak selvmordsaksjonen nord i Afghanistan samme dag, som er en av de blodigste i landets historie. Samtidig hevder forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsen (Ap) at Norges militære deltakelse i Nord-Afghanistan er et forsøk på å stanse Talibans framrykking. Men forsvarsministerens fiendebilde er for enkelt, hevder ekspertene.

Under press

- De militære analysene av hvem som er fienden er for tynne. Å si at Taliban er fienden er en altfor enkel forklaringsmodell, sier forsker Arne Strand ved Chr. Michelsens Institutt (CMI) til NTB.

Han mener Forsvaret vet mer om fienden enn det vil ut med: - Norge er under press fra NATO til å gå til aggressive aksjoner i Nord-Afghanistan og tegner trolig derfor et enkelt bilde av hvem fienden er. Samtidig vet omverdenen for lite om hva som er målet med den militære operasjonen som Norge deltar i, sier Strand.

Oberstløytnant John Inge Øglænd ved Forsvarets fellesoperative hovedkvarter mener det er feil å si at de norske styrkene kjemper mot en fremrykkende Taliban-styrke:
- En kan aldri være 100 prosent sikker på hvem fienden er, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lokale krigsherrer

Både oberstløytnant Øglænd, forsker Strand og forsker Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning sier at lokale krigsherrer, guvernører og politifolk med formelle verv i regjeringsstrukturen utgjør en stadig større trussel for ISAF-styrkene i Nord-Afghanistan.

- Disse gruppene blir stadig mer misfornøyde med det militære nærværet i landet fordi de frykter det vil frata dem politisk makt og forstyrre den svarte økonomien og narkotikaomsetningen som de er involvert i, sier Berg Harpviken til NTB.

Samtidig peker han på at Taliban er en paraply for en rekke lokale grupper av ulik militær karakter som samarbeider med Taliban når det passer dem, men som også går sine egne veier når de mener det er nødvendig.

- Norske styrker kan fort bli en brikke i et politisk spill om makten i nordområdene i Afghanistan og en brikke i en maktkamp mellom den sentrale regjeringen og lokale sterke aktører, hevder Strand. (©NTB)