EU vil granske flypassasjerer i kampen mot terror

EU vil granske flypassasjerer i kampen mot terror
EU vil granske flypassasjerer i kampen mot terror
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU vil samle inn personopplysninger om flypassasjerer for å bekjempe terror og forbereder tiltak mot internettsteder med ytterliggående innhold. Antiterrortiltakene vil også berøre Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Sjekkes

Flypassasjerer som reiser til og fra EU-området må forberede seg på at myndighetene går dem nærmere etter i sømmene. EU-kommisjonen vil samle inn personopplysninger om de reisende som ledd i kampen mot terror. Dessuten vil kommisjonen ha hardere tiltak mot internettsteder som oppfordrer til terrorhandlinger eller bringer informasjon om hvordan de kan gjennomføres

(Illustrasjonsfoto: James Morgan, SCANPIX/REUTERS)

Brussel (NTB-Reuters-DPA): Terrornettverket al-Qaida er fortsatt den største trusselen mot EU, og vil trolig sette i verk nye angrep, sa justis- og sikkerhetskommissær Franco Frattini tirsdag. Europeiske antiterroreksperter advarte denne uken om fare for slike aksjoner.

– Terroristene vil slå til hvor og når som helst og med de virkemidlene som har størst virkning. Vi kan ikke sitte stille og se på dette, sa Franco Frattini da de nye tiltakene ble presentert tirsdag.

Detaljerte opplysninger

Senest 24 timer før flyavgang skal detaljerte opplysninger om alle passasjerene overføres til et organ som skal se etter mulige terrorister, ifølge forlaget. Kredittkortdetaljer, reiserute, reisefølge, telefonnummer og e-postadresser er blant informasjonen som skal samles inn. Alt skal lagres i 13 år før det kan slettes.

Justisråd Fredrik Bøckman Finstad ved den norske EU-delegasjonen i Brussel bekreftet overfor Bergens Tidende at reglene får betydning for Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettsteder rammes

I tillegg til å sjekke flypassasjerer nærmere, vil EU-kommisjonen også slå hardere til mot nettsider med innhold som kan tolkes som oppfordring til terrorisme. – Internett virker i dag forsterkende på rekrutteringen og opplæringen av terrorister, het det i Frattinis kunngjøring.

EU-kommisjonen forsøker å komme kritikk fra borgerrettsgrupper i møte ved å love at de nye nettreglene skal praktiseres med lempe. De skal blant annet ikke brukes til å begrense utveksling av vitenskapelig, akademisk eller journalistisk informasjon.

En rekke EU-politikere og borgerrettsaktivister er likevel svært skeptiske til forslagene. Den liberale EU-parlamentarikeren Sophia in’t Veld sier til nyhetsbyrået Reuters at de nye reglene vil svekke enkeltmenneskets rettigheter. (©NTB)