Vil forhandle med Taliban

Vil forhandle med Taliban
Vil forhandle med Taliban
Artikkelen fortsetter under annonsen

SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen synes det er på tide å forhandle med Taliban i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Man bør forhandle med Taliban og andre opprørsgrupper, særlig med pashtunerne sør i Afghanistan. Det finnes ingen militær løsning i Afghanistan, sier SVs forsvarspolitiske talsmann, Bjørn Jacobsen, til ABC Nyheter.

- Så Taliban bør ikke bekjempes militært?
- Om det er mulig vet jeg ikke en gang. Man har prøvd det i fem år. Det finnes ingen militær løsning. Vi må få Taliban og andre opprørsgrupper til forhandlingsbordet.

Flere soldater
Mandag ble det kjent at regjeringen vil utvide det norske styrkebidraget i Afghanistan. SV er fornøyd med at den norske stabiliseringsstyrken nord i Afghanistan blir styrket, men misliker at det sendes 150 spesialsoldater til Kabul-området.

Les også: Tøff jobb for spesialstyrkene

- SVs primære syn er at det ikke burde sendes spesialsoldater til Kabul, sier partiets utenrikspolitiske talskvinne Ågot Valle i en pressemelding på partiets hjemmesider.

- Det var ikke vår hovedprioritet, men vi sitter i regjering, så vi må forhandle oss frem. Men vi har til de grader fått gjennom en styrking av gjenoppbyggingsarbeidet i Meymaneh, sier Jacobsen til ABC Nyheter.

- Ser du regjeringsvedtaket som en seier for SV?
- Ordet seier synes jeg ikke det går an å bruke i det hele tatt i forbindelse med Afghanistan.

Krigen i sør
For SV har det vært viktig å unngå at de norske styrkene deltar i krigshandlingene sør i Afghanistan. Jacobsen og Valle mener å ha fått garanti for dette.

- De norske styrkene skal ikke brukes i sør, sier Jacobsen.

- Men i pressemeldingen fra Forsvarsdepartementet heter det at «Det er ingen prinsipielle begrensninger på hvor i ISAFs operasjonsområde norske styrker kan settes inn»?
- Det stemmer, men når du ser på mandatet er det ingen ting som tyder på at de skal noen andre steder enn der de er satt til å være. Regjeringen har sagt at de prinsipielt kan operere der Isaf er, men i praksis vil det være i Kabul og Meymaneh.

- Hvorfor er det så viktig for SV å unngå norsk deltakelse i sør?
- Vi betrakter operasjonene i sør som en mer aggressiv og angrepsbasert krig, der man i liten grad tar i bruk fredsforhandlinger og kontakt med motstanden. Når vi har holdt på i fem år må vi se om vi ikke kan få til en annen innretning på krigen i sør. Afghanistans president Hamid Karzai har også sagt at han ønsker lokale fredsforhandlinger.

- Gi opp
- Vi ser også at det må være militære til stede. Jeg har ingen tro på å trekke militæret ut over natten. Men man kan kanskje lære av det vi gjør i nord. Man må søke å få på plass sivile løsninger så snart som mulig.

- Man må gi opp den såkalte krigen mot terror med militære midler, og prøve å komme i gang med samtaler.

- Banditter
Jacobsen får motbør fra Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann, Per-Ove Width.

- Dette er en gjeng med terrorister og banditter som vi absolutt ikke skal forhandle med, sier Width til ABC Nyheter.

- At det ikke lar seg gjøre å bekjempe Taliban militært er ikke riktig. Dette handler om politisk vilje, og den norske regjeringens uvilje mot å sende styrker til sør. Hvis man ikke greier å bekjempe Taliban i sør vil de kunne etablere seg andre steder i landet. Norge bør derfor hjelpe canadierne, nederlenderne og danskene å nedkjempe Taliban sør i Afghanistan.



Oppdatert med kommentarer fra Frp.