Tøff jobb for spesialstyrkene

Tøff jobb for spesialstyrkene
Tøff jobb for spesialstyrkene
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske spesialstyrker stilles til disposisjon for Nato i Kabul-området 18 måneder fra vårparten. - Lengste oppdrag noen gang, sier oberstløytnant Petter Lindquist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FSK:

Forsvarets Spesialkommando trener på antiterror ombord på fly. Illustrasjonsfoto: Forsvaret/Torbjørn Kjosvold

Regjeringen utvider det norske styrkebidraget til Afghanistan. I tillegg til å øke det norske bidraget til stabiliseringsstyrken i Meymaneh stiller Norge en spesialstyrkeenhet på omlag 150 personell til disposisjon for Nato i Kabul-området, heter det i en pressemelding fra Forsvarsdepartementet. Soldatene skal etter planen være i Afghanistan 18 måneder.

- Vi har ikke stått så lenge i et strekk tidligere, sier oberstløytnant Petter Lindquist i Forsvarsstaben til ABC Nyheter.

Spesialstyrkeenheten består hovedsakelig av personell fra Marinejegerkommandoen i Ramsund og Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando på Rena.

- I forbindelse med en såpass lang deployering må man vurdere en rotasjon mellom Forsvarets spesialkommando og Marinerjegerkommandoen, sier Lindquist.

Nato

Fra april til oktober var spesialstyrkene for første gang under Nato-kommando i Afghanistan. Også den gang jobbet de i Kabul-området. Tidligere har disse styrkene løst oppdrag i den amerikanskledete Operation Enduring Freedom.

- Kontingenten vi hadde i Kabul fra april til oktober i år var omtrent samme antall som vi sender nå. Men dette er omtrentlige tall. Vi sier opp mot 150, og vi har ikke gått ut med detaljangivelse av kategorier, hvor mange som er logistikk, hvor mange som er vakt og sikring, og så videre. Når vi sier 150 omfatter det alle funksjoner i et spesialstyrkebidrag, sier Lindquist.

Våpenlagre
Spesialstyrkene løser tre typer oppdrag: spesiell rekognosering, altså innhenting av informasjon, direkte aksjoner - i Kabul har det for eksempel vært konfiskering av våpenlagre og sprengstoff - og militær assistanse.

- I Kabul siste periode har det for eksempel gått på opplæring av afghanske sikkerhetsstyrker, sier Lindquist.

- Hvor jobber de?
- I oppdraget de har vært ute på nå har oppdragsløsningen funnet sted i tilknytning til Kabul by. Det er et område bortimot på størrelse med Østfold fylke. Vi har operert hovedsakelig utenfor selve byen.

- Har de vært sendt til sør?
- Nei, spesialstyrken har vært avgrenset til Kabulregionen.

Krisetilfeller
Dersom norske spesialstyrker skal brukes til planlagte operasjoner utenfor Kabul-området krever det regjeringsgodkjennelse, men den norske spesialstyrkesjefen har myndighet til å «beslutte at norsk personell, i akutte krisetilfeller, kan støtte allierte utenfor Kabul-området.»

- Jeg tror ikke vi kan si at de har operert i en slik kontekst tidligere i Isaf-sammenheng, sier Lindquist.