Venter på en ny Ronald Reagan

Venter på en ny Ronald Reagan
Venter på en ny Ronald Reagan

Den fremste republikanske presidentkandidaten i USA sier intet mindre enn at han vil forsvare sivilisasjonen, nedkjempe terrorismen og få det internasjonale system for sikkerhet og stabilitet til å fu

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:

Rudy Giuliani taler på det politiske instituttet ved Saint Anselm College i Manchester, New Hampshire den 5. november, 2007. (Brian Snyder, Reuters/Scanpix)

Audun Tjomsland kommenterer det kommende presidentvalget i USA. Les flere av hans kommentarer her.

Rudolph W. Giuliani vil neppe få anledning til å prøve ut sine store ord i praksis. Meningsmålingene forteller at Giuliani og de andre republikanske kandidatene foran dette valget er lenger unna Det hvite hus enn noen gang i denne generasjonen, på grunn av det negative inntrykk velgerne har av deres partifelle, den sittende presidenten George W. Bush.

Likevel, det er ett år igjen til valget og ingen kan utelukke at stemningen blant velgerne snur.

Men republikanerne trenger noe som faktisk kan få stemningen til å snu, og noen som kan utnytte en snuoperasjon og lede folket i marsj mot Det hvite hus.

Det kan hende den amerikanske krigslykke i Irak snur seg til det bedre, eller at trusselen mot USA fra Al Qaida eller andre blir forsterket gjennom nye terrorangrep slik at den som er villig til å love enda hardere tiltak for å forsvare amerikanske liv på amerikansk jord vil kunne gjøre det bedre. Men republikanerne har i dag ingen Ronald Reagan.

I ruinene av 9/11

Den nærmeste de har er Rudy Giuliani, borgermesteren fra New York, som sto i ruinene av World Trade Center etter angrepet den 11. september i 2001 og ble New Yorks ansikt utad i tragedien.

Han representerte innbyggernes sjokk, sorg, sinne og besluttsomhet, og han forsikret alle om at New York ville bestå, byen ville bli sterkere enn noen gang tidligere og være et eksempel for resten av verden på at «terroristene ikke kan stoppe oss».

Som borgermester fikk Giuliani også mye av æren for at kriminaliteten i New York gikk kraftig ned i 1990-årene. Men der er det flere som vil ha sin del av æren og som mener at Giuliani har fått i overkant av hva han fortjener.

Giuliani skriver i en artikkel i siste utgave av tidsskriftet Foreign Affairs at USAs neste president vil stå overfor tre nøkkelutfordringer i sin utenrikspolitikk. Han (eller hun) må 1) stake ut en kurs som skal lede til seier i terroristenes krig mot dagens verdensorden, 2) styrke det internasjonale systemet som terroristene forsøker å ødelegge og 3) utvide dette systemets gode egenskaper. Han vil gi USA et sterkere militært forsvar, et besluttsomt og handlekraftig diplomati, samt større amerikansk, økonomisk og kulturell innflytelse i verden. På den måten kan den neste presidenten starte å bygge en varig, realistisk fred, skriver han.

Ingen klar kandidat

Selv om Giuliani er i teten blant de republikanske kandidatene, er han slett ikke sikker på å bli valgt til republikanernes kandidat. Først skal han gjennom en serie med primærvalg og interne valg av delegater fra delstatene fram til partilandsmøtet i St. Paul i Minnesota til sommeren. Ifølge Washington Post/ABC News leder Giuliani i deres landsomfattende meningsmåling. Men selv blant dem som sier at de vil stemme på ham, sier et flertall samtidig at de gjør det noe nølende. Han øker ikke i oppslutning i forhold til de andre kandidatene når vi har sett dem alle, og dét er gjerne et dårlig tegn når landet går inn i en valgkamp.

Dette er første gang siden 1979/80 at republikanerne ikke har en klar forgrunnsfigur i det de går inn i det siste året før valget. Ikke siden da har den republikanske kandidaten hatt under 40 prosent oppslutning i november. I 1979 var det for øvrig Ronald Reagan som var et hestehode foran sine partirivaler. Så husker vi hvordan det gikk, at Reagan på grunn av sin velgerappell og sitt medietekke raste forbi de andre og vant først kampen om nominasjonen, og deretter valget mot den sittende president Jimmy Carter.

Heiser flagget

Det er nettopp den effekten republikanerne ser etter i sin kandidat. En som bekjenner seg til de tradisjonelle amerikanske verdier, heiser flagget og blir en hærfører for amerikanerne, en som kan føre dem ut av motløsheten.

De ser at de må finne en god kandidat som skal slå ekteparet Clinton i selve presidentvalget til høsten og vinne valget på vegne av det republikanske parti.

De griper fatt i en parallell, fordi både George W. Bush i dag og daværende president Jimmy Carter i 1979 lå på historiske lavmål i omdømme, da bare cirka 30 prosent støttet dem i begynnelsen av valgkampen. Ronald Reagan feide motstanden til side ved valget i 1980 - deriblant Jimmy Carter - på den måten republikanerne håper at en av deres egne skal feie Bush til side og nedkjempe øvrig motstand på vei til Det hvite hus.

Giuliani er en solid konservativ amerikaner i forsvars- og sikkerhetsspørsmål, og det er hans sterke side. Det kommer godt med i de konservative jordbruksstatene Iowa og New Hampshire, som er de første til å ha valg av delegater og primærvalg.

Giuliani er imidlertid storbygutt, født i Brooklyn, og har urbane holdninger og synspunkter på andre områder. Han er katolikk, men har likevel skilt seg i sine to tidligere ekteskap og er nå gift for tredje gang. Han støtter kvinnens rett til å velge abort, og godtar partnerskap mellom mennesker av samme kjønn. Det klinger dårlig på landsbygda i USA. I tillegg har han brukt lite tid på politiske saker knyttet til miljø og klimaforandringer, noe som bøndene er sterkt opptatt av - ikke minst i præriestaten Iowa.

Dårlig start

Kappløpet foran neste års valg starter derfor dårlig for republikanerne. Deres fremste kandidat på nasjonalt nivå leder ikke i noen av de to første delstatene hvor tendenser måles, og vinnerevnen testes av eksperter og medier over hele landet. Tidligere guvernør i Massachusetts, Mitt Romney leder blant republikanerne i begge stater. På nasjonalt plan er Giuliani republikanernes frontkandidat, foran krigsveteranen senator John McCain (Arkansas), tidligere senator (og skuespiller) Fred D. Thompson (Tennessee), Mitt Romney og tidligere guvernør Mike Huckabee (Arkansas).

Amerikanerne er svært opptatt av når i valgåret de enkelte delstater arrangerer sine åpne primærvalg og lukkede valg av delegater til nominasjonsmøte, som er to forskjellige måter det er mulig å se hvor stor oppslutning de enkelte kandidatene har i valg. Det er viktig å få et gunstig resultat i de første valgene, selv i små delstater som ikke har en politisk sammensetning sammenlignbar med nasjonen som helt. Det er likevel viktig å vise evne til å vinne valg, noe som kan gi politisk medvind utover i den lange prosessen som bringer fram hovedpartienes to kandidater, og hvor en av dem den 4. november 2008 skal velges til USAs neste president.

Les også:

Hvem kan true Hillary?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:45 Mann pågrepet etter å ha skutt en mann i beinet i Larvik09:42 FIS' rennsjef ser ikke for seg en normal langrennssesong08:56 Xi advarer mot mulig ny smittebølge08:36 Nent Group mister Champions League-fotballen – sikret seg «lillebroren»08:18 80 år siden invasjonen av Norge, forbigås i stillhet08:09 To menn pågrepet etter bildrama i Oslo07:21 Trump gjentok kritikken av WHO07:00 Slik behandles koronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus07:00 FHIs corona-app kommer like over påske06:45 Sjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Mann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11 Studie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45 6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31 Macron med full støtte til WHO04:29 Tre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07 Kina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34 Venezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12 Erna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10 Fransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45 Den afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32 Millionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49 Linda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29 Medietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09 Premier League-spillerne gir til helsevesenet23:00 Premier League-spillerne gir til helsevesenet21:29 Herreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21 Saudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05 Ansatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45 TV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01 To reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50 Supermåne på himmelen natt til torsdag19:48 WHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29 Forførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28 Tre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27 FHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04 Uværet har truffet Nordland med full styrke19:04 Stor kvalitetsforskjell på coronatester19:01 Seks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15 Tysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14 Stortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54 Pave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44 Coronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26 Bernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03 Anne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24 Seks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22 POD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17 Eier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24 Nordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45 VG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05 96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44 Slik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38 260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30 To dømt for voldtekt av ung gutt13:26 Slik håndterer du corona-angsten13:12 Analyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03 Lurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44 Solskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16 Skytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06 Nedbør over hele landet i påsken10:44 Trump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38 Forsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19 Johnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56 Haaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55 Mann siktet for drap på kona i Trondheim08:10 Rakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02 Riise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44 Go-Ahead dropper togavganger07:30 Trump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27 Countrylegenden John Prine er død07:05 Statsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00 Ingen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59 Dette skjer i dag05:50 Dette skjedde i natt05:30 Koronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30 Koronakrisen samler italienerne politisk05:17 6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00 FHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07 Tallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36 USAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38 Lærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00 Wuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39 Støre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14 Utvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04 Sykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53 Helsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28 Mann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10 Nordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09 Dansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35 Lørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30 Flere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28 Kommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12 Ekspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57 Dødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38 Sissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25 Kontroll på brann i Ålesund sentrum19:23 Norske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16 Kinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09 Oslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet
Siste nytt
09:45NorgeMann pågrepet etter å ha skutt en mann i beinet i Larvik09:42SportFIS' rennsjef ser ikke for seg en normal langrennssesong08:56VerdenXi advarer mot mulig ny smittebølge08:36SportNent Group mister Champions League-fotballen – sikret seg «lillebroren»08:18Norge80 år siden invasjonen av Norge, forbigås i stillhet08:09NorgeTo menn pågrepet etter bildrama i Oslo07:21VerdenTrump gjentok kritikken av WHO07:00NorgeSlik behandles koronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus07:00NorgeFHIs corona-app kommer like over påske06:45NorgeSjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeMann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11VerdenStudie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45Norge6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31VerdenMacron med full støtte til WHO04:29NorgeTre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07VerdenKina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34VerdenVenezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12VerdenErna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10VerdenFransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45VerdenDen afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32NorgeMillionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49VerdenLinda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29NorgeMedietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet23:00SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet21:29VerdenHerreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21VerdenSaudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05NorgeAnsatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45KulturTV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01NorgeTo reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50NorgeSupermåne på himmelen natt til torsdag19:48VerdenWHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29VerdenForførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28NorgeTre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27Helse og livsstilFHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04NorgeUværet har truffet Nordland med full styrke19:04NorgeStor kvalitetsforskjell på coronatester19:01NorgeSeks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15VerdenTysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14NorgeStortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54VerdenPave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44NorgeCoronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26VerdenBernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03NorgeAnne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24NorgeSeks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22Helse og livsstilPOD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17NorgeEier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24ForbrukerNordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45SportVG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05Verden96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44NorgeSlik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38Norge260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30NorgeTo dømt for voldtekt av ung gutt13:26HelseSlik håndterer du corona-angsten13:12NorgeAnalyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03VerdenLurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44SportSolskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16SportSkytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06NorgeNedbør over hele landet i påsken10:44VerdenTrump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38Helse og livsstilForsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19VerdenJohnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56SportHaaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55NorgeMann siktet for drap på kona i Trondheim08:10VerdenRakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02SportRiise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44NorgeGo-Ahead dropper togavganger07:30VerdenTrump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27KulturCountrylegenden John Prine er død07:05VerdenStatsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00NorgeIngen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59NorgeDette skjer i dag05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKoronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30VerdenKoronakrisen samler italienerne politisk05:17Norge6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00NorgeFHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07VerdenTallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36VerdenUSAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38NorgeLærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00VerdenWuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39NorgeStøre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14NorgeUtvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04NorgeSykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53NorgeHelsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28NorgeMann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10NorgeNordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09VerdenDansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35NorgeLørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30NorgeFlere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28NorgeKommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12PengerEkspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57VerdenDødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38KulturSissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25NorgeKontroll på brann i Ålesund sentrum19:23ReiseNorske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16VerdenKinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09NorgeOslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus