- Slik torturerer CIA

- Slik torturerer CIA
- Slik torturerer CIA
Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe menneskerettighetsaktivister demonstrerte den kontroversielle «waterboarding»-teknikken utenfor det amerikanske Justisdepartementet mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Waterboarding» simulerer drukning, og det er antatt at CIA brukte metoden mot mistenkte terrorister inntil for et par år siden, melder AP.

To av demonstrantene spilte avhørsledere, og en tredje person spilte fange. Demonstrasjonen skjedde dagen før det amerikanske senatets justiskomité skal stemme over utnevnelsen av dommer Michael Mukasey til ny amerikansk justisminister, melder Reuters.

Mukasey har kalt «waterboarding» for en avskyelig praksis, men har nektet å stemple det som ulovlig tortur.

- Ville skrike
Etter å ha vært utsatt for «waterboarding» i omkring 90 sekunder var demonstranten tydelig utslitt.

- Jeg kjente et desperate behov for å skrike, men klarte det ikke, sa Maboud Ebrahimzadeh (26), den iransk-amerikansk skuespiller som utsatte seg for behandlingen, til AP etter demonstrasjonen.

- Vann kom gjennom munnen og gjennom nesen.

Hemmelig
President Bush har nektet å kommentere hva slags forhørsmetoder CIA og det amerikanske militæret bruker. Han har også slått fast at USA ikke bruker tortur. Å innrømme dette ville bety at USA bryter med Geneve-konvensjonene.

Ebrahimzadehs «forhørere» satte et plastbur mellom ansiktet hans og tøystykket han fikk over hodet for å unngå at han pustet inn for mye vann.

Forbudt
Da Mukasey møtte Senatet i forrige måned nektet han gjentatte ganger å si om han mener waterboarding er en form for tortur, slik militært personell, leger og menneskerettighetsgrupper fastholder.

Det amerikanske forsvarsdepartementet har forbudt sitt personell å bruke waterboarding. Bush-regjeringen har unngått å besvare spørsmål om hvorvidt avhørsledere fra CIA eller andre ansatte tidligere har fått lov til å bruke teknikken mot terrormistenkte.