Sharon Jones & The Dap-Kings: «100 Days, 100 Nights» (Daptone / VME)Fengslende fengende

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med «100 Days, 100 Nights» av og med Sharon Jones trer 00-tallets Stax, Daptone Records, inn på det norske platemarkedet. Sent, men godt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brooklyn-baserte Daptone har gitt ut plater siden 2002, men det er ikke før nå etiketten får norsk distribusjon. I rettferdighetens navn er det Daptones første signering, 52-årige Sharon Jones og husbandet Dap-Kings, som har fått jobben med å banke selskapets retrosoulbudskap inn i høstfrosne nordmenn. Grunnlaget kan allerede være lagt med norgessuksessen til fyllebøtta Amy Winehouse, hvis produsent Mark Ronson brukte Dap-Kings og deres distinkte sound med stort hell på gjennombruddsalbumet «Back To Black» (dog uten å være like heldig på krediteringsfronten).

Sammenlignet med den tidligere fangevokteren Sharon Jones fremstår Amy Winehouse like karismatisk som Ingunn Yssen, og i en perfekt verden er det femtitoåringen som ville ha solgt millioner av plater med Dap-Kings. Kanskje gjesteopptredenen på den nye plata til Jay-Z kan hjelpe soulsøster Jones til et bredere publikum? Tittelkuttet og «Something's Changed», begge skrevet av Dap-King-bassist og huslåtskriver Bosco Mann, er uansett låter de fleste norske radiostasjoner kan plukke opp uten å frykte synkende lyttertall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«100 Days, 100 Nights» er muligens ikke like sterk som forløperne «Dap Dippin'» (2002) og «Naturally» (2005), men om du savner blåsertung soulmusikk med klare referanser til gullalderen på 60- og 70-tallet trenger du ikke å lete lenger enn Daptones siste fullengder. Selv enerverende fade-outs idet låtene er i ferd med å ta av er det gjort plass til.

Men, det er i levende live Jones og band virkelig gir valuta for pengene. ABC Nyheter var til stede på lanseringskonserten på Apollo for en måneds tid siden, en konsert som ville ha krevd mer enn én terning om den skulle ha blitt vurdert. CNN var også på plass og fikk, i motsetning til ABC Nyheter, tillatelse til å filme. Innslaget kan du se her.

Kan noen se å få denne gjengen til en norsk scene eller festival så raskt som overhodet mulig? Vi trenger det. Vi vet det bare ikke.

Karakter: 7 av 10

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lyttelua her

Les Retrohue her