Norske styrker i harde kamper i Afghanistan

Norske styrker i harde kamper i Afghanistan
Norske styrker i harde kamper i Afghanistan
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske styrker har mandag vært i harde kamper i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmennene opplever kampene som krig, sier sjefen for Norges ISAF-styrke.

Kampene har foregått i Ghowrmach-distriktet, og både ISAF-soldater og afghanske regjeringsstyrker har vært i kamp med en større gruppe opprørere.

Kampene har ført til kraftig skyting fra begge sider.

Mest omfattende

Ifølge Fellesoperativt hovedkvarter er kampene i Ghowrmach-distriktet de mest omfattende norske soldater har vært involvert i så langt i Afghanistan.

- Dette er en operasjon som har gått over tid, hvor hele hensikten er å hindre Talibans opprørsstyrker å spre seg til Nord-Afghanistan. Så dette er en planlagt operasjon, med en veldig bred innsats, både fra norske og tyske styrker, og ikke minst fra afghanske styrker, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til TV2.

Fortsetter i morgen

- Det er ingen i avdelingen som ikke opplever dette som krig, sier sjefen for den norske ISAF-styrken, oberst Ivar Magne Sakserud, ifølge en pressemelding fra Fellesoperativt hovedkvarter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske styrker er fortsatt i området og har konsolidert sine stillinger for natten. Operasjonen er ventet å fortsette i morgen. Meldingene så langt tyder på at opprørerne har hatt en del tap som følge av ildgivningen fra norske og afghanske styrker, mens det ikke er noen skadde eller drepte blant norske eller afghanske styrker.

Også på lørdag var norske styrker i skuddveksling med det de omtaler som opprørere i Afghanistan. Dagens skuddveksling skal være mot den samme motstanderen, melder VG Nett.

Men hvem denne motstanderen er har ikke Forsvaret helt oversikt over.

Økning av hendelser

Forrige torsdag ble norske styrker utsatt for rakettangrep.

Da fortalte berstløytnant Petter Lindquist ved Fellesoperativ hovedkvarter at økningen av denne typer hendelser det siste halve året har ført til at soldatene venner seg til trusselbildet som finnes.

- Det er litt drøyt å kalle det en dagligdags hendelse, men samtidig skjer det så ofte at soldatene begynner å bli vant til det, sa han til ABC Nyheter da.