Pakistanske advokater fortsetter å trosse Musharraf

Pakistanske advokater fortsetter å trosse Musharraf
Pakistanske advokater fortsetter å trosse Musharraf
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pakistanske dommere og advokater trosser politiets køller og fortsetter protesten mot unntakstilstanden som president Pervez Musharraf innførte lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både i Lahore og Karachi gikk politiet hardt fram mandag og tok i bruk køller og tåregass mot advokater som nekter å innordne seg myndighetenes nye unntakslover, og over 500 skal være arrestert.

Advokatstanden fremstår nå som den mest uforsonlige gruppen i kampen mot Musharraf. Men presidenten tar situasjonen med ro, også etter at ryktene begynte å svirre om at han var satt i husarrest.

- Det er den beste vitsen jeg har hørt på lenge, sa en munter Musharraf til nyhetsbyrået Reuters på telefon fra presidentpalasset. Han hadde da nettopp møtt over 80 utenlandske diplomater for å forklare hvorfor det var nødvendig å ta i bruk sterke virkemidler for å hindre at Pakistan ble kastet ut i kaos og anarki.

Tilbakeholdenhet

Vestlige stormakter har så langt opptrådt forsiktig, ikke minst fordi Pakistan har atomvåpen, og ingen ønsker derfor å provosere dagens ledere. Men samtidig må alt settes inn på å hindre at ekstreme islamister får kontroll over disse dødbringende våpnene.

USA har umiddelbart svart på unntakstilstanden med å utsette et tosidig møte med pakistanske myndigheter om forsvarssamarbeid. Men amerikanerne regner med at samordningen med Pakistan om krigen mot terrorisme vil gå som normalt.

Så langt har vestlige henstillinger prellet av, og mellom 1.500 og 1.800 personer skal være arrestert etter innføringen av unntakstilstand. I tillegg til advokater er det opposisjonspolitikere som er tatt hånd om av politiet.

«Musharraf gå av» var det taktfaste ropet fra om lag 2.000 advokater som hadde samlet seg inne i bygningen til høyesterett i Lahore. Da politiet stormet bygningen med bruk av køller og tåregass, svarte advokatene med steinkasting.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere arrestasjoner

Mandag kom det meldinger om at medarbeidere av tidligere statsminister Benazir Bhutto var arrestert. De første 67 medlemmene av Pakistans folkeparti PPP ble tatt hånd om av politiet søndag, og ytterligere arrestasjoner ble gjort mandag.

PPP-talsmann Farhatullah Babar opplyste mandag at Bhutto etter planen skal lede et møte i Islamabad onsdag der sekulære politiske partier skal drøfte tilsidesettingen av grunnloven.

Bhutto krever at Pakistan igjen skal styres etter landets grunnlov, men ifølge PPP er det nå uvisst om Bhutto reiser til Islamabad. Hun oppholder seg for tiden i Karachi i Sør-Pakistan der hun har sterk støtte i befolkningen.

Bhutto har støtte fra landets høyesterett når hun krever respekt for grunnloven. Høyesterettsjustitiarius Iftikhar Muhammad Chaudhry understreker at unntakstilstanden er ulovlig og i strid med grunnloven.Problemet for Chaudhry og de fleste av hans 16 kolleger er at de holdes i husarrest under strengt vakthold fordi de nektet å sverge troskap til landets ledelse i henhold til den midlertidige grunnlovsakten fra sist lørdag. (©NTB)