Norges ambassadør møtte Musharraf

Norges ambassadør møtte Musharraf
Norges ambassadør møtte Musharraf
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske ambassadøren har møtt den pakistanske lederen for å orienteres om unntakstilstanden i Pakistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FØLGER MED:

En pakistansk politimann holder vakt etter at Musharraf innførte unntakstilstand lørdag. (Foto: Scanpix)


FAKTA:

* Lørdag opphevet Musharraf grunnloven midlertidig, og beordret Høyesterett til å sverge en ed om å adlyde en midlertidig lovgivning eller få sparken.
* Paramilitære styrker har blitt satt inn på gatene, media har blitt pålagt begresninger i forhold til hva de kan rapportere, og hundrevis av opposisjonstilhengere, advokater, politikere og rettighetsaktivister er pågrepet.
* Musharraf har gitt utstrakte fullmakter til politiet i forhold til å pågripe folk. Grunnleggende rettigheter som ytringsfrihet og forsamlingsfrihet har blitt begrenset.

- Dette var et møte med alle ambassadørene. Jeg kan ikke si så mye om hva som skjedde der, utover å bekrefte at møtet ble avhold, sier den norske ambassadøren i Pakistan, Aud Marit Wiig, til ABC Nyheter.

Mer enn 80 utenlandske diplomater var til stede ved møtet i presidentpalasset i Islamabad. President Musharraf hadde kalt dem inn for å orientere om sin beslutning om å innføre unntakstilstand lørdag.

- Rolig
- Jeg har rapportert til Utenriksdepartementet om dette, så får vi se hvordan vi håndterer det videre, sier Wiig.

- Situasjonen er rolig, vi er klare over at det har vært en del arrestasjoner. Det har også vært noen mindre episoder, men ikke noen store forstyrrelser av ro og orden.

- Det har vært noen mindre demonstrasjoner som politiet har brutt opp. Det har vært et relativt lite antall mennesker involvert.

Musharraf benyttet etter møtet anledningen til å avkrefte rykter om at han har blitt satt i husarrest av sine underordnede, melder Reuters.

- Det er en vits av største slag, sa Musharraf til Reuters fra presidentbygningen i Islamabad.

Arresterer advokater
Protester mot presidentens avgjørelse har funnet sted flere steder i Pakistan mandag. President Pervez Musharraf opphevet grunnloven midlertidig lørdag, for andre gang i løpet av sin åtte år lange regjeringstid.

Han henviste til økt aktivitet blant militante, og fiendtlige dommere.

Mandag demonstrerte en rekke advokater mot avgjørelsen, flere av dem ble møtt med tåregass og arrestasjoner.

Les mer: Banker opp advokater.

Musharrafs kritikere mener presidentens hovedmotivasjon ikke er å stanse terrorisme, men å stramme til sitt personlige grep om makten. Kritikerne tror Musharraf ønsker å hindre Høyesterett i å kjenne gjenvalget av ham 6. oktober ugyldig fordi han fremdeles sitter som sjef for hæren.

Bekymret Støre
Norske myndigheter har tidligere uttrykt bekymring for situasjonen i Pakistan.

- Norge beklager innføringen av unntakstilstand i Pakistan, og vi er bekymret for den videre utviklingen i landet. Det er spesielt beklagelig at unntakstilstanden griper direkte inn i rettsvesenets og medias uavhengighet, har utenriksminister Jonas Gahr Støre sagt i en pressemelding.