Forsvarssjefen svinger øksa

Forsvarssjefen svinger øksa
Forsvarssjefen svinger øksa
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarssjefen vil legge ned Luftforsvarets virksomhet i Sørreisa, Madla, Sola og Ørland. – En katastrofe, sier ordføreren i Sørreisa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarssjefen svinger øksa og vil legge ned hovedflystasjonen på Ørland, Sola flystasjon, rekruttskolen for Luftforsvaret på Madla og CRC Sørreisa.

- Vi har 3300 innbyggere i Sørreisa, og når 120 arbeidsplasser forsvinner, er det nærmest en katastrofe. Dette sier ordfører i Sørreisa, Knut Olsen (Høyre) til ABC Nyheter, og legger til at det er vanskelig å finne jobber til de som mister jobben, fordi «dette er høykompetente folk».

- Det er himmelropende galt det som foreslås. Vi ser at nedleggingen som er foreslått er svakt fundert, og jeg kan ikke skjønne at økonomien i det hele stemmer. Vi har antakelig et av Europas mest moderne anlegg inne i fjellet her, til en verdi av 1,5 milliard kroner, og hvis det skal flyttes, så lurer jeg på lønnsomheten i det, sier.

- Vi gjør et aktivt arbeid for å dokumentere at beslutningen i Forsvarsstudien er tatt på feil grunnlag, sier han, og legger til at han tro på at fornuften vil seire.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er ikke noen løsning på lang sikt å skjerme infrastruktur som det ikke er behov for. Det er en rekke forsvarskommuner som har vært i samme situasjon før, og som har mestret det bra. Det er mye bedre å erkjenne at man kan gjøre noe med en gang og få det overstått enn å la problemet vokse og skyve det foran seg, sa Forsvarssjef Sverre Disen på en pressekonferanse i dag.

Av andre endringer som foreslås, så foretrekkes Bodø som hovedflystasjon, og Forsvarssjefen vil samle kampfly, luftvern og basesett i byen. Konsentreringen av virksomheten til Bodø forventes å gi en årlig innsparing på 116 millioner kroner.

Luftforsvarets rekruttskole på Madla anbefales lagt ned, og Forsvarssjefen vil flytte virksomheten til Luftforsvarets skolesenter på Kjevik.

Ørland hovedflystasjon anbefales lagt ned som militær base, og Sola flystasjon anbefales også nedlagt. Forsvarssjefen vil flytte virksomheten som var planlagt på Sola til Bardufoss, og at ledelsen ved flystasjonen flyttes til Bodø.

Helikoptervirksomheten ved Rygge flystasjon videreføres, og Bardufoss anbefales som hovedbase for den fremtidige helikopterstrukturen.

Les også: Vil legge ned 12 baser

Les også: Sp: For tidlig å konkludere